Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Recuperarea in scolioza

Dr. Andrei Ioan Bogdan, medic primar ortopedie-traumatologie, , www.centrokinetic.ro, tel.: 0314335371, [email protected]
15 octombrie 2018
Share
Recuperarea in scolioza

Scolioza este o boala frecventa in Romania, de altfel, tara noastra ocupa locul 1 in Europa la acest capitol. Afecteaza in special fetele, dar si baietii pot suferi deformari majore. Apare mai ales in copilarie si adolescenta, dar poate aparea si la varsta adulta.

Scolioza este o deformare permanenta a coloanei vertebrale in plan frontal, legata de o torsiune a vertebrelor una fata de cealalta, in cele trei planuri ale spatiului (sus-jos, dreapta-stanga, fata-spate). In cazul scoliozelor idiopatice, cauzele sunt necunoscute. Se considera ca cel putin o gena este implicata in deformarea coloanei la varsta adolescentei. Printre alte cauze ale aparitiei scoliozelor se pot numara: inegalitatea de membre, cauze neurologice – spina bifida, paralizia cerebrala, bolile genetice ce au printre manifestari deformarea coloanei.

Stati aplecat cand folositi mobilul? Aflati cum afecteaza coloana

Simptome usor de trecut cu vederea

Cum deformarea coloanei vertebrale nu provoaca dureri pacientului, de cele mai multe ori, parintele sesizeaza problema atunci cand postura copilului este permanent afectata: asimetria umerilor, asimetria taliei, rotatia vertebrala devine vizibila prin formarea ghibusului toracal sau lombar, sau si toracal si lombar.

Cu toate acestea, durerile inexplicabile de spate pot fi un simptom al scoliozelor (mai ales daca persista) pe masura ce curbura coloanei vertebrale pune presiune asupra nervilor si, uneori, asupra intregii maduve a spinarii. Acest lucru poate provoca dureri usoare de spate, precum si slabiciune, amorteala sau durere la nivelul extremitatilor inferioare. De asemenea, copilul poate experimenta dificultati in respiratie, provocate de compresia cutiei toracice si deformarile costale.

Metode de diagnostic

Pe langa evaluarea clinica – simetria umerilor, simetria taliei, lungimea picioarelor, testul de bending (indoire) al coloanei, diagnosticul de certitude se pune numai radiologic. Este imperios necesar ca radiografia sa fie de calitate, sa cuprinda intreaga coloana vertebrala de la coloana cervicala pana la bazin, deoarece nu avem niciodata numai o singura curbura (o singura deformare), ci cel putin trei! Curbura principala si careia ne vom adresa in terapie este curbura care prezinta cea mai mare rotatie vertebrala. Diagnosticul scoliozei presupune masurarea unghiului de scolioza – unghiul Cobb, care reprezinta unghiul format intre cele doua vertebre de deasupra si de dedesubtul vertebrelor rotate.

Hernia de disc: preventie in 4 pasi

scolioza interventie chirurgicala

Cu sau fara interventie chirurgicala?

La o scolioza intre:

  • 10-20 grade unghi Cobb, conduita terapeutica este terapie specializata (Schroth);
  • 20-45 grade unghi Cobb, terapie specializata si corset ortopedic;
  • peste 45 grade unghi Cobb, se decide in functie de varsta copilului si evolutia scoliozei interventia chirurgicala, precedata si urmata de terapie specializata.

Cea mai eficienta metoda de tratament in momentul acesta este terapia Schroth. Aceasta metoda este o forma de tratament conservator pentru scoliozele idiopatice (situatii in care cauza aparitiei scoliozei nu este cunoscuta) si boala Scheuermann. Aceasta este bazata pe o serie de exercitii care vizeaza elongatia trunchiului si corectarea asimetriilor coloanei. Obiectivul este dezvoltarea muschilor interni ai cutiei toracice pentru a putea schimba si corecta orice anormalitate a coloanei.

Terapia Vojta

O alta metoda extrem de utila in tratarea scoliozelor este terapia Vojta. Aceasta se bazeaza pe principiul reflexogen in locomotie, ceea ce inseamna ca terapeutul aplica presiune in anumite zone, pentru a obtine reactii motrice din partea organismului. Corpul raspunde prin modele de miscare innascute. Astfel, sistemului nervos central i se ofera posibilitatea de a stoca miscari specifice pe care le va folosi in activitatile de zi cu zi.

Rezultatele metodelor de tratament

Cele doua metode se pot practica cu succes atat asupra copiilor si adolescentilor, cat si adultilor diagnosticati cu scolioza. Daca in cazul tinerilor pana la maturitatea sistemului osos putem interveni asupra derotarii vertebrale si, implicit, asupra deformarii structurale a coloanei vertebrale, si asupra adultilor putem aduce o imbuntatire semnificativa a calitatii vietii, atat din punct de vedere al posturii, cat si al imbunatatirii capacitatii respiratorii si al cresterii mobilitatii articulare.

Foto: 123 rf

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.