Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Durerea de genunchi. Cauze frecvente

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
27 octombrie 2023
Share
Durerea de genunchi. Cauze frecvente

Genunchiul este una dintre cele mai complexe şi mai solicitate articulaţii ale organismului uman. Această articulaţie este supusă unei presiuni biomecanice regulate pe parcursul întregii vieţi, atât în momentul în care ne mişcăm, cât şi în momentele desfăşurăm activităţi fizice care presupun statul în picioare. Iată care sunt principalii „vinovaţi“ pentru durerea de genunchi.

În momentul când există o căzătură sau lovitură, o suprasolicitare sau o cauză reumatologică decompensată la un moment dat (în cadrul bolilor autoimune de tip lupus eritamtos sitemic, spondilită anchilozantă, poliartită reumatoidă) poate apărea brusc sau insidios durerea în cadrul articulaţiei genunchiului. Generic aceasta se numeşte gonalgie.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport Forte Naturalis; supliment alimentar cu sulfat de glucozamină, MSM, sulfat de condroitină, extract de ginkgo biloba şi Boswellia serrate.

Durerea de genunchi, top 4 cauze

1. Artroza genunchiului (gonartroză)

Este o boală degenerativă a articulaţiei, care are ca finalitate deteriorarea permanentă a cartilajului articular. În afară de acesta, există şi alte modificări la nivelul articulaţiei (spre exemplu apariţia osteofitelor „ciocuri de papagal”, care accentuează degradarea articulară. Principalele simptome ale gonartrozei sunt durerea apărută la nivelul genunchiului – la început durerea apare doar la mişcare şi dispare la repaus, însă, în timp, ea devine permanentă; umflătură (edem) şi rigiditate; mersul şchiopătat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport gel emulsionat, un dispozitiv medical care se aplică topic şi are ca efect reducerea durerii şi a rigidităţii musculare. De asemenea, reduce durerile reumatice acute.

durerea de genunchi, genunchi,

2. Leziunile de menisc

Leziunea meniscului reprezintă o ruptură totală sau parţială a a suprafeţei meniscale care poate fi provocată de o mişcare bruscă de torsiune sau de rotaţie a coapsei, în timp ce piciorul rămâne pe loc. Leziunile de menisc pot fi posttraumatice sau degenerative, iar gravitatea lor depinde de localizare şi, mai ales, de extensia leziunii. Pe lângă durere, pacientul se mai poate confrunta şi cu blocarea genunchiului; imposibilitatea de a mai îndoi/întinde complet genunchiul însoţită de un sunet asemeni unui „click”; rigiditate şi umflarea genunchiului.

3. Tendinita

Când ne referim la această afecţiune a genunchiului putem aminti în primul rând despre o tendinită patelară, adică o leziune a tendonului care face legătura dintre tibie şi rotulă. Principalele simptome sunt sensibilitatea la palpare şi scăderea capacităţii de mişcare a genunchiului. În afară de tendinita patelară pot apărea şi inflamaţii ale tendoanelor în spatele genunchiului, la nivelul spaţiului popliteu.

5. Dislocarea (luxaţia) de rotulă

Această afecţiune presupune o alunecare sau deplasare a rotulei în exteriorul şanţului în care este plasat în mod fiziologic din cauza unui traumatism. Principalele semne ale luxaţiei de rotulă sunt durere severă cu caracter acut; senzaţia că genunchiul pocneşte; imposibilitatea de îndreptare a genunchiului; edem şi incapacitate de deplasare fără sprijin extern.

Durerea de genunchi. Factori de risc

  • activitatea fizică intensă;
  • sedentarismul;
  • obezitatea;
  • antecedente medicale legate de articulaţia respectivă;
  • antecedente medicale generale ale pacientului (diabet zaharat, alcoolism, boli consumptive, etc).
#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.