Revista care te menține sănătos

Medicină generală

5 mituri despre obezitate

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
21 aprilie 2022
Share
5 mituri despre obezitate

Supraponderalitatea şi obezitatea sunt definite ca acumulări anormale sau excesive de grăsime care pot afecta sănătatea. Indicele de masă corporală (IMC) este utilizat de obicei pentru a clasifica excesul de greutate şi obezitatea la adulţi. Este definit ca greutatea unei persoane în kilograme împărțită la pătratul înălțimii sale în metri (kg/m²).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ApetitSlim; care susţine procesul de slabire şi ajută la controlarea apetitului.

Deşi obezitatea este foarte frecventă în ziua de azi, există mai multe preconcepţii legate de aceasta. De cele mai multe ori, aceste mituri duc la scăderea respectului de sine, stigmatizarea în societate şi apariţia unor tulburări mintale. Iată care sunt cele 5 mituri despre obezitate:

1. Reducerea consumului de alimente şi mişcarea, principalele acţiuni terapeutice

În multe cazuri, consumul mai multor calorii decât cele necesare corpului este principala cauză a obezităţii. Prin urmare, în aceste cazuri, obezitatea se poate trata printr-o dietă hipocalorică şi sport.

Deşi dieta şi sportul sunt factori importanţi în scăderea ponderală, există mai mulţi factori care nu au legătura cu acestea şi pot duce la apariţia obezităţii. Printre aceştia se numără:

Stresul poate afecta calitatea somnului. Dacă acest lucru se întâmplă o perioadă mai mare de timp, se poate transforma într-un risc crescut de apariţie a obezităţii. Nivelul hormonilor de stres (cortizolul) este în strânsă legătură cu durata somnului.

Apneea în somn (oprirea respiraţiei pentru scurte perioade de timp în timpul somnului) apare mai frecvent la persoanele obeze. Pe măsură ce numărul de kilograme creşte, apneea de somn se poate accentua, ceea ce duce la lipsa de odihnă. Prin urmare, la o creştere în greutate şi mai mare.

În aceste cazuri, mâncatul excesiv este mai mult un simptom decât o cauză. Cazul fiecărei persoane este unic, deci sportul şi dieta nu reprezintă principala atitudine terapeutică în aceste situaţii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar AquaSlim, de la Naturalis; care datorită combinaţiei de zinc, crom şi a celor 9 extracte din plante are o acţiune complexă, ajutând la pierderea în greutate, la detoxifiere şi la eliminarea excesului de apă din organism.

2. Diabetul este provocat de obezitate

Obezitatea nu cauzează în mod direct apariţia diabetului. Într-adevăr, este un risc major pentru apariţia diabetului tip 2, însă nu toate persoanele obeze dezvoltă diabet şi nu toată lumea cu diabet suferă de obezitate.

De asemenea, obezitatea este un factor de risc pentru diabetul gestaţional (ce apare în sarcină), însă nu este un factor de risc pentru diabetul tip 1.

Afectiuni asociate cu obezitatea

obezitatea

3. Persoanele care suferă de obezitate sunt leneşe

Un stil de viaţă sedentar este un factor pentru apariţia obezităţii, iar mişcarea poate duce la scăderea în greutate. Însă, obezitatea reprezintă mult mai mult decât sedentarismul. Desigur, activitatea fizică este esenţială pentru menţinerea sănătăţii în general, însă tabloul este mult mai complex.

În plus, unele tulburări psihice pot avea impact asupra motivaţiei, existând o relaţie strânsă între depresie şi obezitate, ceea ce duce, într-un final, la o complexitate şi mai mare a situaţiei.

4. Obezitatea este ereditară

Relaţia dintre obezitate şi factorii genetici este amplă, însă dacă membrii familiei suferă de obezitate nu înseamnă că veţi suferi şi dumneavoastră. Însă, riscul este destul de mare.

Membrii familiei au, de cele mai multe ori, obiceiuri similare legate de dietă şi, implicit, stil de viaţă. Deşi genetica este importantă, nu înseamnă că obezitatea nu poate fi prevenită dacă aveţi membri în familie cu această afecţiune.

5. Obezitatea nu afectează sănătatea

Acesta este un mit. Există diverse afecţiuni asociate cu obezitatea. De exemplu, aceasta creşte riscul de apariţie a diabetului, hipertensiunii arteriale, bolilor cardiovasculare, osteoartritei, apneei de somn şi a anumitor tulburări mintale.

Chiar şi o scădere minoră în greutate poate aduce beneficii semnificative sănătăţii, precum normalizarea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului şi a zahărului din sânge. Mai mult, pierderea kilogramelor în plus poate scădea semnificativ riscul de moarte prematură la care sunt expuse persoanele obeze.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.