Revista care te menține sănătos

Tiroida

Tulburarile hormonale: cum le puteti recunoaste

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
17 ianuarie 2022
Share
Tulburarile hormonale: cum le puteti recunoaste

Balonarile, iritabilitatea si alte simptome pot evidentia prezenta unei tulburari hormonale. Hormonii sunt mesageri chimici, cu o influenta majora asupra modului in care celulele si organele functioneaza. Este normal ca, uneori, nivelul acestora sa varieze in anumite momente ale vietii, precum inainte si in timpul menstruatiei, al sarcinii sau la menopauza.

De asemenea, unele medicamente sau afectiuni medicale pot cauza aceste variatii. Iata cum va puteti da seama ca este vorba despre o tulburare hormonala.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Menstruatiile neregulate

Un ciclu menstrual normal dureaza, de obicei, intre 21 si 35 de zile. Daca menstruatia nu apare in acelasi moment in fiecare luna sau daca este absenta in unele luni, este probabil sa aveti o cantitate prea mare sau prea mica de anumiti hormoni (estrogen si progesteron).

Daca aveti intre 40 si 50 de ani, motivul poate fi premenopauza – perioada dinaintea menopauzei. Insa, menstruatiile neregulate pot fi un simptom al unei afectiuni denumita sindromul ovarelor polichistice. Este necesar sa discutati cu medicul pentru investigatii amanuntite, precum analize de sange si o ecografie abdominala.

Tulburarile de somn

Daca nu puteti dormi suficient sau somnul are o calitate precara, pot fi de vina hormonii. Progesteronul, hormon secretat de ovare, va ajuta sa dormiti. Daca nivelul este mai mic decat de obicei, atunci va va fi greu sa adormiti si sa va mentineti somnul. Un nivel scazut de estrogen poate cauza aparitia bufeurilor si a transpiratiilor nocturne, simptome ce va pot ingreuna somnul.

Transpirati des noaptea? Aflati cand e cazul sa va alarmati

Acneea

Aparitia acneei inaintea sau in timpul menstruatiei este normala. Insa, acneea care persista poate fi semnul unei afectiuni hormonale. Excesul de androgeni (testosteron) pot cauza hiperactivitatea glandelor. Mai mult, androgenii pot afecta celulele pielii inauntrul si in jurul foliculilor de par. Ambele lucruri pot cauza inchiderea porilor si aparitia acneei.

Tulburarile de memorie

Nu este exact cunoscut modul prin care hormonii afecteaza creierul. Insa, schimbarile nivelului de estrogen si progesteron pot determina aparitia tulburarilor de memorie. Estrogenul poate afecta substantele chimice ale creierului, denumite neurotransmitatori. Problemele de atentie si de memorie sunt frecvente in special in timpul premenopauzei si al menopauzei. Insa, acestea pot fi si semnul unei afectiuni ale tiroidei. Este necesar sa discutati cu medicul daca aveti astfel de probleme.

secundara_inainte de Problemele de digestie

Problemele de digestie

Intestinul este captusit cu celule mici, denumite receptori, ce raspund la estrogen si progesteron. Atunci cand acesti hormoni sunt mai mici sau mai mari decat in mod normal, puteti observa anumite schimbari in procesul de digestie. Din acest motiv, diareea, durerea de stomac, balonarea si greata se pot accentua in timpul menstruatiei. Daca aveti tulburari de digestie, precum si acnee sau oboseala, atunci puteti avea o tulburare hormonala.

7 hormoni care mentin echilibrul organismului

Oboseala accentuata

Oboseala este unul dintre principalele simptome ale unui dezechilibru hormonal. Excesul de progesteron va poate provoca somnolenta. Daca tiroida nu produce suficienti hormoni, va puteti simti obosit.

Schimbarile de dispozitie si depresia

Estrogenul afecteaza anumite substante de la nivelul creierului, precum serotonina, dopamina si norepinefrina. Insa si alti hormoni pot cauza aparitia depresiei si a schimbarilor de dispozitie.

Apetitul si cresterea in greutate

Atunci cand va simtiti trist sau nervos, la fel cum se intampla atunci cand scade nivelul estrogenului, puteti simti nevoia de a manca mai mult. Din acest motiv, hormonii au legatura cu cresterea in greutate.

Este necesar sa discutati cu medicul daca prezentati aceste simptome, in special in afara menstruatiei sau a menopauzei. Anumite dozari hormonale, precum si ecografia abdominala sau tiroidiana pot diagnostica tulburarile hormonale.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.