Revista care te menține sănătos

Tiroida

Operația de glandă tiroidă. Când este necesară? Complicații. Recuperare

Oana Zaharia; Surse: mayoclinic.org, my.clevelandclinic.org, medicalnewstoday.com, btf-thyroid.org, ncbi.nlm.nih.gov
29 mai 2024
Share
Operația de glandă tiroidă. Când este necesară? Complicații. Recuperare

Tiroidectomia este o operație chirurgicală prin care se scoate, parțial sau total, glanda tiroidă. Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, situată la baza gâtului. Deși are dimensiuni mici și greutatea sa nu depășește 30 de grame, glanda tiroidă este esențială pentru sănătate. Ea produce doi hormoni principali, tiroxina și tironina, care:

  • stimulează creșterea sistemului osos la copii;
  • stimulează metabolismul;
  • influențează capacitatea organismului de termoreglare;
  • intensifică excitabilitatea sistemului nervos față de alți hormoni;
  • influențează viteza cu care e utilizată energia în corp și a producerii de proteine.

Când se recomandă operația de glandă tiroidă?

Operația de glandă tiroidă este principala metodă de tratament pentru cancerul de tiroidă și reprezintă o opțiune de tratament și pentru alte probleme legate de tiroidă, cum ar fi:

  • Nodulii tiroidieni. Un nodul tiroidian este o formațiune de celule tiroidiene în glanda tiroidă. De obicei, nodulii tiroidieni sunt benigni (non-canceroși), dar pot fi și maligni (canceroși). Uneori, nodulii tiroidieni pot produce hormoni tiroidieni în exces, lucru care cauzează diverse simptome.
  • Gușa sau glanda tiroidă mărită, cu sau fără noduli tiroidieni. Dacă își mărește foarte mult dimensiunea, poate pune presiune pe trahee sau pe esofag și îngreunează respirația sau înghițitul alimentelor.
  • Hipertiroidismul. În cazurile de hipertiroidism, glanda tiroidă produce o cantitate prea mare din hormonul numit tiroxină. Se recomandă operația de glandă tiroidă pentru pacienții alergici la medicamentele pentru tiroidă sau cei care nu doresc terapie cu iod radioactiv.
operatie glanda tiroida, tiroida,

Tipuri de operație de glandă tiroidă

Hemitiroidectomia sau lobectomia tiroidiană presupune înlăturarea chirurgicală a unuia dintre cei doi lobi tiroidieni, deci jumătate din glanda tiroidă.

Istmectomia presupune înlăturarea chirurgicală a istmului tiroidian, țesutul tiroidian dintre cei doi lobi. Această intervenție se recomandă în cazul tumorilor mici, localizate în istm.

Tirioidectomia totală presupune eliminarea totală a glandei tiroide. Unele cazuri de cancer, noduli tiroidieni bilaterali sau boala Basedow-Graves necesită operația de glandă tiroidă totală.

Care e procedura pentru operația de glandă tiroidă?

Doctorul vă va informa cum să vă pregătiți înainte de operația de glandă tiroidă. Asta înseamnă că nu veți consuma alimente sau lichide pe o anumită perioadă înainte de operație. De asemenea, este posibil să vă recomande să nu fumați pe o perioadă înaintea procedurii.

De obicei, operația de glandă tiroidă se face cu anestezie totală. Anestezia se administrează fie intravenos, fie printr-o mască cu gaz.

În majoritatea cazurilor, chirurgul face o mică incizie în gât, cu grijă să nu atingă corzile vocale. Uneori, operația de glandă tiroidă necesită utilizarea unei camere video medicale. Incizia se face, de obicei, într-una dintre cutele pielii, ca să poată fi mascată cicatricea după vindecare. Operația de glandă tiroidă durează aproximativ două ore.

În general, după operația de glandă tiroidă, pacienții sunt mutați în sala de recuperare, unde sunt ținuți sub supraveghere de personalul medical.

În urma operației de glandă tiroidă, unele persoane au dureri în gât și vocea răgușită sau slabă. Aceste simptome dispar, de obicei, destul de repede. E posibil să fie cauzate de tubul pentru respirație introdus în gât pe parcursul operației sau de iritații ale nervilor provocate de procedură. În unele cazuri, răgușeala e cauzată de distrugerea permanentă a corzilor vocale.

După operația de glandă tiroidă, pacientul poate mânca și bea apă. În funcție de complexitatea procedurii, e posibil ca pacientul să fie externat în aceeași zi sau să fie supravegheat în spital peste noapte. E interzis să facă efort timp de zece zile după operație.

Recuperarea totală după operația de glandă tiroidă durează între două și trei săptămâni.

De obicei, durează cam un an până când cicatricea nu se mai observă. Se recomandă utilizarea de loțiune pentru protecție solară până la vindecarea completă și după.

operatie glanda tiroida, tiroida,

Când e cazul să contactați doctorul după operația de glandă tiroidă?

E important să contactați doctorul după operația de glandă tiroidă dacă experimentați următoarele simptome:

  • inflamarea zonei operate;
  • sângerare la locul inciziei;
  • înroșirea și încălzirea locului inciziei;
  • febră de peste 38 de grade

Operația de glandă tiroidă: riscuri și efecte secundare

Operația de glandă tiroidă este o procedură foarte sigură, cu riscuri și complicații foarte mici. Dar în anumite cazuri poate avea complicații, uneori serioase:

  • Sângerarea în urma operației poate cauza îngreunarea respirației.
  • Lezarea nervului laringeal, care poate cauza o răgușeală temporară sau permanentă a vocii, cât și probleme respiratorii.
  • Lezarea glandelor paratiroidiene, care sunt localizate în spatele glandei tiroide. Aceste glande controlează nivelul de calciu din sânge prin eliberarea hormonului paratiroidian. Lezarea acestor glande poate scădea nivelul de hormon paratiroidian, ceea ce are ca rezultat hipocalcemia.
  • Lezarea corzilor vocale

În majoritatea cazurilor, operația decurge fără probleme, dar poate avea niște efecte secundare. Principalul efect secundar după operația de glandă tiroidă este lipsa hormonilor tiroidieni. Dacă operația de glandă tiroidă a fost parțială, de obicei partea care a rămas din tiroidă preia întreaga funcției a glandei tiroide. Deci e posibil să nu fie nevoie de terapie hormonală.

Dacă operația de glandă tiroidă a fost totală, corpul nu mai poate produce hormoni tiroidieni. Fără medicamente, se ajunge la hipotiroidism, cu simptome precum: piele uscată, oboseală, creștere în greutate. De obicei, doctorul va prescrie pacientului un tratament hormonal pe care acesta îl va urma tot restul vieții.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.