Revista care te menține sănătos

Tiroida

Tiroidita postpartum, spionul din umbră

Dr. Iuliana Paşcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Clinica de Nutriţie KiloStop
7 martie 2022
Share
Exclusiv online
Tiroidita postpartum, spionul din umbră

Tiroidita postpartum este o inflamaţie a tiroidei care afectează aproximativ 1 din 20 de femei în primul an după naştere şi este mai frecventă la femeile cu diabet zaharat tip 1. Inflamaţia determină eliberarea hormonilor tiroidieni stocaţi în glanda tiroidă.

La început, această eliberare creşte nivelul hormonilor din sânge, ceea ce duce la hipertiroidie. Hipertiroidismul poate dura până la trei luni. După aceea, unele afectări ale tiroidei pot face ca aceasta să devină mai puţin activă. Hipotiroidismul instalat poate dura până la un an de la naştere. Cu toate acestea, la unele femei, hipotiroidismul nu dispare definitiv.

Nu toate femeile care au tiroidită postpartum trec prin ambele faze. Unele persoane trec doar prin faza de hipertiroidism, iar altele doar prin faza de hipotiroidism.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Simptomele tiroiditei postpartum

Faza de hipertiroidism nu are adesea simptome sau prezintă doar manifestări uşoare. Simptomele pot include iritabilitate, intoleranţă la căldură, oboseală, probleme cu somnul şi bătăi rapide ale inimii.

Simptomele fazei hipotiroidiene pot fi confundate cu oboseala şi starea de spirit scăzută care apar uneori după naştere. Simptomele hipotiroidismului pot include, de asemenea, creşterea sensibilităţii la frig; piele uscată; probleme de concentrare; furnicături în mâini, braţe, picioare. Dacă aceste simptome apar în primele luni de la naşterea copilului sau dacă dezvoltaţi depresie postpartum, discutaţi cu medicul dumneavoastră cât mai curând posibil.

Care sunt cauzele şi cum diagnosticăm tiroidita postpartum

Tiroidita postpartum este o afecţiune autoimună similară cu boala Hashimoto. Dacă aveţi tiroidită postpartum, este posibil să fi avut deja o formă uşoară de tiroidită autoimună care se face resimţită după naştere.

Dacă aveţi simptome de tiroidită postpartum, medicul vă va recomanda analize de sânge pentru a vă verifica nivelul hormonilor tiroidieni.

tiroidita postpartum, tiroidita, beta-blocante, hormoni tiroidieni,

Când este nevoie de tratament

Etapa hipertiroidiană a tiroiditei postpartum are rareori nevoie de tratament. Dacă simptomele vă deranjează, medicul vă poate prescrie un beta-blocant, medicament care încetineşte ritmul cardiac. Medicamentele antitiroidiene nu sunt utile în tiroidita postpartum, dar dacă aveţi boala Basedow-Graves, aceasta se poate agrava după naştere şi este posibil să aveţi nevoie de medicamente antitiroidiene.

Este mai probabil să aveţi simptome în timpul hipotiroidiei. Medicul vă poate prescrie medicamente cu hormoni tiroidieni pentru a vă ameliora simptomele. Dacă hipotiroidismul nu va dispărea, va trebui să luaţi medicamente cu hormoni tiroidieni pentru tot restul vieţii.

Beta-blocantele, hormonii tiroidieni şi medicamentele antitiroidiene, sigure dacă alăptaţi?

Anumite beta-blocante sunt sigure de utilizat în timp ce alăptaţi, deoarece doar o cantitate mică apare în laptele matern. Cea mai mică doză posibilă pentru ameliorarea simptomelor este şi cea mai bună. Doar o cantitate mică de medicamente cu hormoni tiroidieni ajunge la copilul dumneavoastră prin laptele matern, aşa că este sigur a fi administrate în timp ce alăptaţi. Cu toate acestea, în cazul medicamentelor antitiroidiene, medicul dumneavoastră vă va limita cel mai probabil doza.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.