Revista care te menține sănătos

Tiroida

Ce afecţiuni poate ascunde glanda tiroidă

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
7 februarie 2022
Share
Exclusiv online
Ce afecţiuni poate ascunde glanda tiroidă

Tiroida este o glandă endocrină localizată în zona anterioară a gâtului ce este implicată în dezvoltarea şi funcţionarea armonioasă a organismului. Hormonii secretaţi de glanda tiroidă influenţează felul în care celulele transformă substanţele nutritive în energie. Astfel, putem afirma faptul că prin secreţia de hormoni tiroidieni această glandă activează ca un motor fără de care organismul nu ar putea funcţiona normal.

Statisticile arată că există numeroase persoane care se confruntă cu afectarea funcţiei sau chiar a structurii glandei tiroide. Mai mult decât atât, o parte dintre bolile de tiroidă pot prezenta în tabloul clinic semne şi simptome nespecifice, motiv pentru care nu de puţine ori aceste afecţiuni sunt diagnosticate tardiv, fiind confundate cu alte boli.

Hipotiroidismul

Prin hipotiroidism se înţelege o diminuare a secreţiei de hormoni tiroidieni. Această hipofuncţie a glandei tiroide poate avea numeroase cauze, printre care amintim: prezenţa unei afecţiuni autoimune (tiroidita Hashimoto), expunerea la radiaţii, extirparea chirurgicală a tiroidiei şi deficitul de iod. Persoanele care suferă de această problemă de sănătate se plâng de: intoleranţă la frig, creştere în greutate, piele uscată, oboseală, constipaţie, tulburări de ciclu menstrual, scăderea frecvenţei cardiace, tulburări de somn şi scăderea capacităţii de concentrare.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Hipertiroidismul

La polul opus hipotiroidismului se află funcţionarea excesivă a glandei tiroide, cu hipersecreţia de hormoni tiroidieni. Nodulii tiroidieni toxici, boala Basedow-Graves şi dozele prea mari de Levotiroxină (tratament pentru hipotiroidism) sunt printre cele mai frecvente cauze ale hipertiroidismului. Astfel, un exces de hormoni tiroidieni poate să inducă scădere în greutate (cu apetit păstrat), accelerarea tranzitului intestinal, intoleranţa la căldură, palpitaţii, creşterea pulsului, agitaţie, anxietate şi tulburări ale ciclului menstrual.

glandă, glanda tiroidă, afecţiuni glanda tiroidă, glandei tiroide, hipertiroidism, hipotiroidism, hormoni tiroidieni, hormone,

Nodulii tiroidieni

Glanda tiroidă poate să sufere atât tulburări ale funcţiei (de tipul celor descrise anterior), cât şi afectarea structurii acesteia, cu apariţia nodulilor. Acestia sunt de cele mai multe ori formaţiuni benigne, însă există şi noduli maligni care necesită tratament mai agresiv. Existenţa nodulilor tiroidieni nu se asociază de regulă cu afectarea funcţiei acesteia, însă există şi situaţii când din cauza lor poate să apară hipertiroidismul (noduli toxici).

Oboseala cronica si boala tiroidiana: ce rol joaca hormonii?

Tiroidita subacută

Tiroidita subacută este o afecţiune de cauză infecţioasă (infecţie virală) care se poate manifesta prin durere atât spontană, cât şi la palparea tiroidiei. De regulă, pacienţii care se confruntă cu această problemă relatează o infecţie de căi respiratorii superioare anterior episodului de durere cu localizare la nivelul tiroidei. Aceştia se plâng de durere în zona anterioară a gâtului accentuată de extensia capului, astenie şi stare generală alterată. Funcţia tiroidiană este şi ea afectată, iniţial instalându-se hiperfuncţia glandei tiroidiene (tranzitorie) urmată de hipotiroidie. Aşa se explică de ce pacienţii cu tiroidită subacută acuză iniţial atât durere, cât şi semne şi simptome de hipertiroidism.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.