Revista care te menține sănătos

Tiroida

Oboseala cronica si boala tiroidiana: ce rol joaca hormonii?

Dr. Elena Iuliana Pașcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Sanamed Hospital, Bucureşti
15 februarie 2022
Share
Oboseala cronica si boala tiroidiana: ce rol joaca hormonii?

De ani de zile, milioane de pacienti experimenteaza efectele nedorite ale sindromului de oboseala cornica, afectiune pe care, relativ pana de curand, specialistii in domeniu au refuzat sa o recunoasca sau sa se puna de acord in privinta ei.

In ultima vreme, o serie de studii au identificat dovezi ale mecanismelor biologice care ar putea contribui la aceasta tulburare, iar recent noi cercetari efectuate in Tarile de Jos sunt considerate un progres important in intelegerea bolii. Cercetatorii de la Centrul Medical Universitar din Groningen (Olanda) au descoperit o legatura intre sindromul de oboseala cronica si afectarea glandei tiroide. Daca rezultatele vor fi confirmate prin cercetari suplimentare, ar putea fi un prim pas spre gasirea unui tratament pentru aceasta afectiune misterioasa.

Simptome variate, chiar extreme

Un prim criteriu in evaluarea sindromului de oboseala cronica este recunoasterea acestei afectiuni. Adesea, este diagnosticata prin excluderea oricarei alte conditii medicale, ce ar putea fi o cauza in sine. Vorbim despre infectii virale, bacteriene si, posibil, unele medicamente care pot determina simptome similare. Sindromul de oboseala cronica, ce nu are nicio cauza stabilita definitiv, este marcat de oboseala pe termen lung, stare de rau dupa exercitiu fizic, tulburari de somn, dificultati in gandire si o serie de alte simptome fizice variate, caracterizate de disconfort general, dureri, uneori extreme.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Multi suferinzi, putine dovezi

Severitatea si prevalenta acestor simptome – estimat a afecta peste 1 milion de americani si 2,6% din populatia globala – a facut din sindromul de oboseala cronica una dintre cele mai controversate tulburari medicale din lume. Atat pacientii, cat si cercetatorii sunt nemultumiti de insuficienta informatiilor pentru intelegerea si cunoasterea in prezent a sindromului si a „tratamentelor” posibile.

Afectiuni cu un simptom comun: oboseala

Femeile, mai predispuse sau mai „constiincioase”?

Factorii care pot creste riscul sindromului de oboseala cronica includ:

  • varsta. Sindromul de oboseala cronica poate sa apara la orice varsta, dar cel mai frecvent afecteaza persoanele intre 40 si 50 de ani.
  • sexul. Femeile sunt diagnosticate cu sindromul de oboseala cronica mult mai des decat barbatii, dar este posibil ca pentru aceleasi simptome, femeile sa mearga in numar mai mare la medic decat barbatii.
  • stresul. Dificultatile legate de gestionarea stresului pot contribui la dezvoltarea sindromului de oboseala cronica.

10 semne si 10 solutii pentru problemele tiroidei

consecintele oboselii cronice

Consecinte

Eventualele complicatii ale sindromului de oboseala cronica cuprind:

  • depresie
  • izolare sociala
  • restrictii privind stilul de viata
  • absenta de la locul de munca
  • lipsa randamentului la indatoririle zilnice

Legatura cu boala tiroidiana

Cercetatorii olandezi au descoperit ca pacientii cu sindromul de oboseala cronica aveau niveluri mai scazute ale hormonilor tiroidieni, dar fara date clare despre prezenta bolii tiroidiene si, in consecinta, fara indicatie de tratament pentru glanda tiroida. Dar specialistii continua sa cerceteze modul in care hormonii tiroidieni au legatura cu simptomele sindromului de oboseala cronica. Raspunsul ar putea reprezenta un pas important in a afla mai multe despre ce anume declanseaza aceasta afectiune – apropiindu-ne, speram, de cercetari tintite si, intr-o zi, de tratamentul specific.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.