Revista care te menține sănătos

Tiroida

Glanda hipofiză și rolul ei în organism

31 octombrie 2023
Share
Glanda hipofiză și rolul ei în organism

Ne-am obișnuit deseori atunci când vorbim sau auzim despre glande sau despre endocrinologie să mergem cu gândul la glanda tiroidă. Pentru mulți dintre noi, expresia „ai probleme cu glanda” înseamnă în mod automat glanda tiroidă și o considerăm, poate, ca fiind cea mai importantă glandă endocrină.

Fiziologia însă ne spune altceva. Și anume că „dirijorul” activității întregului sistem endocrin este o glandă mică pe care cei mai mulți dintre noi o ignorăm: hipofiza (glanda pituitară).

Hipofiza este situată la baza creierului și este formată din neurohipofiză și adenohipofiză. Hormonii sintetizati de adenohipofiză sunt șapte: hormonul de creștere (somatotrop); prolactina; melanocitostimulator; adrenocorticotrop; tireotrop; foliculostimulant; luteinizant. Neurohipofiza depozitează și eliberează vasopresină și oxitocină. Fără hormonii sintetizati de hipofiză, glande precum tiroida, suprarenalele, ovarele, testiculele nu se pot dezvolta și nu pot avea funcție normală.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte; care susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului. Conţine 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) şi vitamina B12.

hipofiza, glanda pituitara,

Acțiunea hormonilor hipofizari

  • Hormonul tireotrop are rol trofic asupra tiroidei și este implicat în sinteza hormonilor tiroidieni, fiind indispensabil pentru secreția tiroidiană. Hormonii luteinizant și foliculostimulant se mai numesc și gonadotropi și au rol în reglarea ciclului menstrual la femei și în spermatogeneză la bărbați. Secreția anormală a acestora duce la infertilitate.
  • Hormonul adrenocorticotrop este trofic al corticosuprarenalei, cu efecte metabolice adaptative. Hipersecreția de hormon adrenocorticotrop duce la apariția bolii Cushing, care are printre manifestări obezitate, hiperglicemie, hipertensiune.
  • Prolactina împreună cu estrogenii și steroizii suprarenali sunt hormoni esențiali pentru dezvoltarea normală a glandei mamare. Este absolut necesar pentru lactogeneză (producția de lapte). Secreția lui în exces duce la galactoree, amenoree (lipsa ciclului menstrual), infertilitate, hirsutism (creșterea în exces a părului cu aspect de pilozitate masculină).
  • Hormonul de creștere are un rol esențial în dezvoltarea normală, în special a scheletului și a țesuturilor moi. De asemenea, acesta intervine în reglarea metabolismului general. Absența lui la copil și adolescent duce la nanism hipofizar – copilul nu crește în înălțime, dar are o dezvoltare armoniosa în raport cu înălțimea lui și un intelect normal. Excesul lui duce la acromegalie sau la gigantism, ceea ce reprezintă creșterea accentuată a scheletului și viscerelor. Secreția lui este influențată de exercițiu fizic, somn, glicemie, alimentație și unele medicamente.

Întrebarea care vă vine în mod firesc în minte în urma acestor date succinte despre rolurile pe care le joacă hormonii secretati de hipofiză este: Există tratamente în aceste cazuri? Răspunsul este da. Există tratamente care pot ajuta oamenii cu afecțiuni ale hipofizei să ducă o viață normală.

Efecte asupra copiilor

În cazul copiilor cu nanism hipofizar diagnosticat la timp, un tratament corect îi ajută să se dezvolte armonios și să ducă o viață normală. De aceea, este important ca părinții să consulte medicul pediatru și endocrinolog atunci când micuțul lor nu are o statura asemănătoare colegilor lui. Nu trebuie să ignorăm niciodată la copil modificările apărute în dezvoltarea lui comparativ cu a celorlalți copii de aceeași vârstă, în special în cazurile în care nașterea a fost dificilă sau copilul a suferit traumatisme cerebrale.

… si adultilor

În cazul adulților, semnele deficitelor sau exceselor secreției hormonilor hipofizări se instalează lent. Din „fericire”, patologia hipofizară este de obicei benignă. În mod constant, ignorăm semnele precoce de alarmă care arată că organismul nostru nu funcționează normal. Nu luăm în seama scăderile bruște în greutate, durerile și senzațiile de disconfort, starea de deprimare fără motiv, modificările apărute la nivelul pielii, mărimea mâinilor și a picioarelor, modificări ale vocii. De multe ori dăm vina pe îmbătrânire când, de fapt, sunt primele semne ale unor boli uneori grave.

Dacă prezentați simptome și semne care vă îngrijorează sau care persistă mai mult timp, nu ezitați să consultați medicul specialist endocrinolog!

Dr. Mihaela Roman,
Medic rezident medicina de recuperare

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.