Ne-am obisnuit deseori atunci cand vorbim sau auzim despre glande sau despre endocrinologie sa mergem cu gandul la glanda tiroida. Pentru multi dintre noi, expresia „ai probleme cu glanda” inseamna in mod automat glanda tiroida si o consideram, poate, ca fiind cea mai importanta glanda endocrina.
Fiziologia insa ne spune altceva. Si anume ca „dirijorul” activitatii intregului sistem endocrin este o glanda mica pe care cei mai multi dintre noi o ignoram: hipofiza.
Hipofiza este situata la baza creierului si este formata din neurohipofiza si adenohipofiza. Hormonii sintetizati de adenohipofiza sunt sapte: hormonul de crestere (somatotrop); prolactina; melanocitostimulator; adrenocorticotrop; tireotrop; foliculostimulant; luteinizant. Neurohipofiza depoziteaza si elibereaza vasopresina si oxitocina. Fara hormonii sintetizati de hipofiza, glande precum tiroida, suprarenalele, ovarele, testiculele nu se pot dezvolta si nu pot avea functie normala.
Actiunea hormonilor hipofizari
- Hormonul tireotrop are rol trofic asupra tiroidei si este implicat in sinteza hormonilor tiroidieni, fiind indispensabil pentru secretia tiroidiana. Hormonii luteinizant si foliculostimulant se mai numesc si gonadotropi si au rol in reglarea ciclului menstrual la femei si in spermatogeneza la barbati. Secretia anormala a acestora duce la infertilitate.
- Hormonul adrenocorticotrop este trofic al corticosuprarenalei, cu efecte metabolice adaptative. Hipersecretia de hormon adrenocorticotrop duce la aparitia bolii Cushing, care are printre manifestari obezitate, hiperglicemie, hipertensiune.
- Prolactina impreuna cu estrogenii si steroizii suprarenali sunt hormoni esentiali pentru dezvoltarea normala a glandei mamare. Este absolut necesar pentru lactogeneza (productia de lapte). Secretia lui in exces duce la galactoree, amenoree (lipsa ciclului menstrual), infertilitate, hirsutism (cresterea in exces a parului cu aspect de pilozitate masculina).
- Hormonul de crestere are un rol esential in dezvoltarea normala, in special a scheletului si a tesuturilor moi. De asemenea, acesta intervine in reglarea metabolismului general. Absenta lui la copil si adolescent duce la nanism hipofizar – copilul nu creste in inaltime, dar are o dezvoltare armoniosa in raport cu inaltimea lui si un intelect normal. Excesul lui duce la acromegalie sau la gigantism, ceea ce reprezinta cresterea accentuata a scheletului si viscerelor. Secretia lui este influentata de exercitiu fizic, somn, glicemie, alimentatie si unele medicamente.
Intrebarea care va vine in mod firesc in minte in urma acestor date succinte despre rolurile pe care le joaca hormonii secretati de hipofiza este: Exista tratamente in aceste cazuri? Raspunsul este da. Exista tratamente care pot ajuta oamenii cu afectiuni ale hipofizei sa duca o viata normala.
Efecte asupra copiilor…
In cazul copiilor cu nanism hipofizar diagnosticat la timp, un tratament corect ii ajuta sa se dezvolte armonios si sa duca o viata normala. De aceea, este important ca parintii sa consulte medicul pediatru si endocrinolog atunci cand micutul lor nu are o statura asemanatoare colegilor lui. Nu trebuie sa ignoram niciodata la copil modificarile aparute in dezvoltarea lui comparativ cu a celorlalti copii de aceeasi varsta, in special in cazurile in care nasterea a fost dificila sau copilul a suferit traumatisme cerebrale.
… si adultilor
In cazul adultilor, semnele deficitelor sau exceselor secretiei hormonilor hipofizari se instaleaza lent. Din „fericire”, patologia hipofizara este de obicei benigna. In mod constant, ignoram semnele precoce de alarma care arata ca organismul nostru nu functioneaza normal. Nu luam in seama scaderile bruste in greutate, durerile si senzatiile de disconfort, starea de deprimare fara motiv, modificarile aparute la nivelul pielii, marimea mainilor si a picioarelor, modificari ale vocii. De multe ori dam vina pe imbatranire cand, de fapt, sunt primele semne ale unor boli uneori grave.
Daca prezentati simptome si semne care va ingrijoreaza sau care persista mai mult timp, nu ezitati sa consultati medicul specialist endocrinolog!
Dr. Mihaela Roman,
Medic rezident medicina de recuperare
Buna ziua. Ma numesc Cornel Tudor,sunt din Prahova si banuiesc ca am probleme cu glanda hipofiza.De ceva vreme am o stare nejustificata de depresie combinata cu o stare permanenta de oboseala (tot nejustificata).As dorii daca ma poate ajuta cineva sa-mi detaliez problema si sa ma sfatuiasca cui sa ma adresez sau ce analize trebuiesc facutepentru a descoperii daca am probleme cu glanda hipofiza.Va multumesc anticipat.Tel.0722816350. Sau [email protected]
Aveti nevoie de un consult la un medic endocrinolog.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua Cornel.Sunt Stefana si ma intereseaza daca ai ajuns la endocrinologie.
Am o problema asemanatoare cu a ta,am ajuns la endocrinologie si medicul mi-a dat sa-mi fac un computer-tomograf pt hipofiza.Am prolactina f mare care prolactina tine de aceasta hipofiza.Am citit ce inseamna aceasta si ma regasesc in tot ce se scrie despre acest aspect.
Eu sufar de o forma puternica de claustrofobie,am atacuri de panica si ies f rar din casa si nu departe.Toate astea se intampla din 2009 si dupa 23 de ani de munca nu mai sunt capabila sa ies din casa neinsotita.Eu locuiesc in bucuresti si in toti acesti ani am avut joburi in cealalta parte a orasului.
Daca n-ai reusit sa ajungi la endocrinolog te sfatuiesc sa mergi si sa nu lasi boala sa avanseze.
Iti doresc sanatate!
buna ,ma numesc stefan si am citit despre problema ta si as vrea sa te ajut cu un sfat ptr ca eu am trecut prin o problema asemanatoare sau chiar mai grava . Am fost diagnosticat cu o tumora pe creier ,un macroprolactinom bla bla bla ,ce sa mai ceva legat de hipofiza. Retine ca sunt barbat 33 ani si aveam prolactina din sange peste limita normala bine povestea este lunga si inca continua dar ce vreau sa te sfatuiesc … si crede ca o fac cu toata raspunderea unui om trecut prin spitale, MERGI LA PARHON la neuro endocrinologie si sunt sigur ca te vei face bine … TE indrum catre conferentiar CORIN BADIU super doctor super OM . Mergi acolo si ai sa vezi ca va fi BINE! P.S. Parhon -Bucuresti.
Buna Stefan! Iti multumesc pt sfat,dar as dori sa-mi relatezi mai multe din problemele tale daca se poate.Eu am observat la mine ca si soarele imi pune probleme,desi pana sa inceapa aceste crize,nu ma deranja sa stau la soare,chiar imi placea.
Cauza principală a simptomelor de care pomeneşti rezidă în funcţionarea defectuoasă a glandei pineale (hipofiza). Remedii: reducerea consumului de produse cu mult zahăr, metale grele şi alţi ingredienţi sintetici; reducerea frecvenţelor electromagnetice (telefonie mobilă); reducerea fumatului la minim (dacă se poate, la zero); detoxificarea glandei pineale prin consum de grâu verde, chlorella, spirulina.
Una din consecinţele defectuoase ale hipofizei, care dereglează (bio)ritmul circadian, prin care se secretă melatonina, o constituie şi lipsa coerenţei în scriere: „aș dorii”, în loc de „aș dori”; „a descoperii”, în loc de „a descoperi”. Multă sănătate!
Glanda pineala si hipofiza sunt glande absolut disticte…
Ma numesc Ioan Taralunga sufar de glanda tiroida de vreo doi ani , am respectat toate indicatiile si tratamentu adecvat primit de la medicu specialist ajungand acum sa mi se recomande tratament cu iod radioactiv .de la reccomandare au trecut cam teri luni si nuam facut acest tratamet .Sunt putin contrariat ,nu ma pot hotari daca este totusi cel mai indicat tratament. tel 0744501428 (email ascuns)
Buna ziua,
Nu intotdeauna tratamentul medicamentos al hipertiroidiei poate rezolva problema. Cand medicamentele nu mai dau nici un rezultatul trebuie incercat alta varianta terapeutica: iod radioactiv sau interventie chirurgicala (tiroidectomie). Nu cred ca este bine sa mai asteptati deoarece excesul de hormoni tiroidieni poate avea repercusiuni grave asupra intregului organism si in special asupra inimii.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua,
Faptul ca aveti hipofiza marita poate sugera prezenta unui adenom hipofizar lucru ce impune vizita la medicul endocrinolog. Adenomul hipofizar poate duce la aparitia unor dezechilibre hormonale care pot fi puse in evidenta prin dozarea acestora in sange si interpretarea analizelor de catre medic. Putin probabil ca starea de nervozitate sa fie din cauza hipofizei marite.
Dr. Alin Popesci
practicarea culturismului la 16 -17 ani poate incetini cresterea ?
Buna seara,
La aceasta varsta un copil (baiat sau fata) mai poate creste astfel incat un astfel de sport ii poate incetini considerabil cresterea. Va recomand alte activitati sportive ca sport, tenis, volei.
Dr. Alin Popescu
Buna seara,am o intrebare pe care cu greu indraznesc sa o formulez.In urma unei op.la cap (diagnosticul fiind de tumora hipofizare) am ramas fara glanda hipofiza!Dupa operatie am urmat un consult endocrinologic,consult care s-a incheiat cu un tratament medicamentuos pe tot restul vietii.Tratamentul este urmatorul:Prednison 1 pastila si jum pe zi,eutyrox de 100 1 pastila si un sfret pe zi,si nebido solutie injectabila.Acum marele meu semn de intrebare este,in cazul in care am fost infectat cu HIV(in urma cu aprox 2 ani am avut un raport sexual anal cu o escorta)Pe perioada actului prezervetivul a reusit sa crape.Simptomele sa zic asa le resimt de ceva vreme …nu am febra,nu am dureri musculare,in schimb am avut limba incarcata ,dureri de cap,scadere de greutate si la gat ganglionii mariti,de aprx 2 sapt am simtit si ganglionii de la sub-brat mariti.Imi este teama de un test Hiv,dar totusi va intreb pe d-vtra,in cazul in care as fi infectat cu Hiv..ce putere de a trata ar avea antiviralele?
Va multumesc ,
P.S Astept raspunsul specialistului(chiar daca nu am afectuat inca testul HIV)
Stiu ca ar fi necesar un test…dar ma gandesc cu groaza la asta!
Buna ziua,
Oricat de brutal ar parea in fond sunteti adult si trebuie sa faceti acel test deoarece in cazul in care sunteti infectat cu cat temporizati un tratament antiviral cu atat mai rau o sa va fie.E normal sa va fie groaza insa faptul e consumat si existand antecedentele personale cu risc crescut de infectie si simptomatologia actuala este clar ca trebuie sa va faceti testul cat mai repede. Tratamentele actuale antivirale de ultima generatie sunt extrem de eficiente. Pe langa testul Hiv va mai recomand si un set de analize uzuale.
Dr. Alin Popescu
am spondiloza cervicala ..si „m-a speriat ” cineva ca am dureri de cap ..ca as fi facut tumora la glanda asta …e oare adevarat ?//?? exista legatura intre spondiloza cervicala si glanda asta?? va rog raspuns pe mail (email ascuns) ,multumesc fff mult,
Buna ziua,
Nu exista nicio legatura intre glanda hipofiza si spondiloza cervicala. Afectiunile care tin de glanda hipofiza pot da dureri de cap insa pe langa acestea multe alte simptome astfel incat consider nejustificata grija dumneavoastra.
Dr. Alin Popescu