Revista care te menține sănătos

Tiroida

Hipotiroidismul şi depresia: legături periculoase

Dr. Elena Iuliana Pașcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Sanamed Hospital, Bucureşti
20 aprilie 2023
Share
Hipotiroidismul şi depresia: legături periculoase

Tiroida este o glandă în formă de fluture, situată în partea anterioară a gâtului, care secretă hormoni tiroidieni. Aceşti hormoni au rolul de a regla metabolismul, nivelul de energie şi alte funcţii vitale din organism.

Boala tiroidiană are unele simptome comune cu anumite afecţiuni psihiatrice. Acest lucru este valabil mai ales pentru depresie şi anxietate. Uneori, bolile tiroidiene sunt diagnosticate greşit ca probleme de sănătate mintală. Această situaţie poate duce la simptome care s-ar putea ameliora, dar cu remanenţa unei boli care încă trebuie tratată.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Hipotiroidism sau depresie?

Cercetătorii ştiu de multă vreme că persoanele care au afecţiuni tiroidiene sunt mai predispuse la depresie şi invers. Dar, odată cu creşterea ratelor de diagnosticare a anxietăţii şi depresiei, apare necesitatea de a clarifica problema. Hipotiroidismul este o afecţiune caracterizată prin scăderea funcţiei tiroidiene. Este legată în mod specific de depresie, în unele publicaţii ştiinţifice.

Deficitul de hormoni tiroidieni din sistemul nervos central poate provoca oboseală, creştere în greutate şi lipsă de energie. Acestea sunt toate simptomele depresiei clinice.

10 semne si 10 solutii pentru problemele tiroidei

Simptome frecvente

Simptomele hipotiroidismului au foarte multe în comun cu depresia clinică şi ceea ce medicii numesc „disfuncţie cognitivă”; respectiv pierderea memoriei şi dificultăţi în organizarea gândurilor. Aceste simptome includ:

  • senzaţia de balonare;
  • creşterea în greutate;
  • pierderea memoriei;
  • dificultate în procesarea informaţiilor;
  • dificultate de concentrare;
  • oboseală.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Tonico Forte; care susține activitatea sistemului nervos și buna funcționare a organismului. Conţine 4 aminoacizi (arginina, fosfoserina, glutamina, asparagina) şi vitamina B12.

Cercul vicios al diagnosticării greşite

Suprapunerea afecţiunilor tiroidiene şi a tulburărilor de dispoziţie poate duce la un diagnostic eronat. Există situaţii în care pacienţii au fost diagnosticaţi cu o afecţiune mintală, dar, în acelaşi timp, au şi o afecţiune tiroidiană la bază, pe care medicii au omis-o.

Uneori, o singură analiză de sânge prelevată care să testeze hormonul tiroidian stimulant (TSH) poate omite o afecţiune tiroidiană. Nivelurile de hormoni liberi în sânge T3 şi T4 sunt indicatori specifici care pot dezvălui o afecţiune tiroidiană pe care alte analize de sânge o pot trece cu vederea.

hipotiroidismul şi depresia

Tratamentul uneia, factor de risc pentru cealaltă

Suplimentarea cu hormoni pentru o afecţiune tiroidiană poate fi legată de depresie. Substituţia hormonilor tiroidieni îşi propune să readucă organismul la nivelul normal hormonal în caz de hipotiroidism. Dar acest tip de tratament poate interfera cu alte medicamente pentru tratamentul depresiei. Medicamentele pentru depresie pot fi cele care scad sau afectează funcţia tiroidiană. Litiul, tratament popular pentru depresia bipolară, poate declanşa simptome de hipertiroidie.

Tulburarile de dispozitie: identificare si tratament

Hipotiroidismul şi depresia. Sfatul specialistului

  • Dacă aveţi simptome de depresie, vă întrebaţi probabil dacă există o legătură cu tiroida. Chiar dacă nivelul TSH-ului la testare a fost normal, este posibil să existe modalităţi suplimentare pentru a afla cum funcţionează tiroida. Puteţi întreba despre posibilitatea unei afecţiuni tiroidiene medicul internist, medicul de familie sau un medic psihiatru. Adresaţi-vă special pentru screeningul nivelului de hormoni T3 şi T4 liberi în sânge pentru a vedea dacă aceste niveluri sunt în limite normale.
  • Ceea ce nu ar trebui să faceţi niciodată este să întrerupeţi medicaţia pentru o afecţiune de sănătate mintală fără a vorbi cu un medic înainte.
  • Dacă sunteţi în căutarea unor tratamente alternative şi modalităţi noi de a aborda depresia, faceţi un plan cu medicul dumneavoastră pentru a schimba treptat dozele de medicamente sau pentru a încorpora suplimente în rutina dumneavoastră.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.