Revista care te menține sănătos

Tiroida

Tiroida: cât de importantă este pentru organism?

Dr. Iuliana Paşcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Clinica de Nutriţie KiloStop
28 octombrie 2022
Share
Tiroida: cât de importantă este pentru organism?

Tiroida este o glandă mică, în formă de fluture, situată la baza gâtului. Cele două jumătăţi ale sale, numite lobi, cântăresc mai puţin de 30 de grame împreună. Tiroida este controlată de o glandă din creier, numită hipofiză. La rândul său, hipofiza este influenţată de hipotalamus.

Hipotalamusul este o regiune a creierului care funcţionează ca centru de comunicare pentru hipofiză – trimiţând mesaje sub formă de hormoni, pentru a controla eliberarea hormonilor din hipofiză. Odată stimulată, glanda tiroidă preia iodură din alimentele pe care le consumăm, pe care o transformă în iod pentru a produce hormonii tiroidieni tiroxină (T4) şi triiodotironină (T3). Aceşti hormoni sunt apoi eliberaţi în fluxul sangvin, unde ajută corpul să regleze mai multe procese. În general, aceşti hormoni ne dictează metabolismul, digestia, fertilitatea, pierderea în greutate, îmbătrânirea şi multe altele. Iată de ce este importantă tiroida pentru organism.

Tiroida influenţează metabolismul bazal

Hormonii tiroidieni reglează funcţiile metabolice ale fiecărei celule din organism. Stimulează aproape toate ţesuturile din corp pentru a produce proteine. De asemenea, creşte cantitatea de oxigen disponibil celulelor. Ne putem gândi la glanda tiroidă ca la cuptorul organismului nostru şi la glanda hipofiză, ca la termostatul său, a punctat bine un cercetător american. Când acest cuptor (tiroida) devine prea rece, termostatul (hipofiza) îl simte şi produce TSH, pentru a stimula producţia de hormoni tiroidieni, ceea ce duce la încălzire.

Când nivelul hormonilor tiroidieni creşte şi cuptorul devine prea cald, glanda hipofiză încetineşte producţia de TSH, răcorindu-vă. Această exprimare este o metaforă, ce descrie influenţa glandei tiroide asupra metabolismului bazal, pentru a înţelege mai uşor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Ficatul şi tiroida, în strânsă legătură

Ficatul este locul principal în care T4 este transformat în T3 activ. Dacă ficatul este afectat din orice motiv, nu poate face această conversie hormonală şi nu veţi avea suficienţi hormoni tiroidieni activi liberi în circulaţie. Drept urmare, vă veţi simţi rău, obosiţi, chiar dacă luaţi substituţie pentru hormonul T4. Dacă vi s-a pus diagnosticul de afecţiune tiroidiană autoimună, cum ar fi boala Hashimoto, sănătatea ficatului este esenţială pentru recuperare.

Singura glandă care captează iodul  

Tiroida este singura glandă care captează iodul şi pe baza lui sintetizează hormoni tiroidieni. Hormonii tiroidieni sunt, de asemenea, singurii hormoni care conţin iod. Glanda tiroidă nu numai că preia acest element din surse alimentare, ci stochează şi o cantitate semnificativă de tirozine iodate (un fel de aminoacizi), pentru a menţine nivelul hormonilor tiroidieni în caz de deficit de iod.

Glanda tiroida

Are un rol decisiv în sarcină

Pentru a satisface nevoile metabolice crescute ale unei sarcini, creierul mamei stimulează glanda tiroidă să producă mai mulţi hormoni. În uter, glanda tiroidă fetală începe să funcţioneze după 18 săptămâni de gestaţie.

În cazul în care fătul nu obţine suficienţi hormoni tiroidieni de la mamă sau de la propria glandă, pot apărea consecinţe grave, inclusiv dezvoltarea anormală a creierului, dar şi a sistemului osos.

Hipotiroidismul şi depresia: legături periculoase

Hormonii tiroidieni sintetici pot avea noi utilizări medicale

Cercetătorii străini susţin că lucrează în laborator la o formă special concepută de hormoni tiroidieni care să vizeze doar celulele inimii, ca posibil viitor tratament pentru insuficienţa cardiacă. O altă formă a hormonului, care poate intra selectiv în celulele nervoase, poate deveni, în viitor un tratament pentru boala neurodegenerativă.

Tulburările de tiroidă, dificil de diagnosticat

Adesea, simptomele tulburării tiroidiene pot trece neobservate, având în vedere că sunt treptate şi nespecifice. Netratată, tulburarea tiroidiană poate provoca perturbări în viaţa pacienţilor. Disfuncţia tiroidiană poate determina tiroida să producă excesiv sau insuficient hormoni tiroidieni. Dacă suspectaţi o problemă cu tiroida, adresaţi-vă medicului endocrinolog.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.