Revista care te menține sănătos

Tiroida

7 hormoni care mentin echilibrul organismului

4 decembrie 2017
Share

Ce au in comun caderea parului, nivelul de zahar din sange, iritabilitatea si senzatia de foame imediat dupa masa? Raspunsul: diferiti hormoni. Este important sa stiti ce rol au acestia in organism, pentru ca anumite manifestari, banale, pe care le resimtiti pot avea in spate un dezechilibru hormonal.

Sistemul endocrin reprezinta totalitatea glandelor care produc si regleaza hormonii, fiind unul dintre cele mai importante sisteme ale corpului uman. Glandele care alcatuiesc sistemul endocrin (pancreasul, tiroida, ovarele si altele) controleaza totul la nivelul organismului, inclusiv apetitul, dispozitia, nivelul de energie, sistemul imunitar sau ciclul reproductiv. Iata care sunt hormonii care trebuie intelesi de orice femeie.

1.     Hormonii tiroidieni

Tiroida joaca un rol foarte important in viata unei femei. Hormonii tiroidieni controleaza, printre altele, apetitul, nivelul de energie, durata si intensitatea menstruatiei. Tiroida este cauza celor mai multe afectiuni endocrine in randul femeilor. Daca nivelul hormonilor tiroidieni este crescut, pot sa apara anumite simptome accelerate in organism: mancatul excesiv, iritabilitatea, pierderea de masa osoasa, palpitatiile sau senzatia de caldura in permanenta.

In schimb, daca hormonii tiroidieni sunt in cantitate prea mica, functiile corpului incetinesc si apar confuzia, scaderea nivelului de energie, iar durata si intensitatea menstruatiilor pot fi mai accentuate. O simpla dozare a hormonilor tiroidieni poate sa puna un diagnostic clar asupra functionarii glandei tiroide.

2.     Progesteronul

Progesteronul este un hormon sexual ce creste si apoi scade in timpul menstruatiei, ajutand la adaptarea uterului in prezenta spermatozoizilor. In ziua a 19-a a menstruatiei, puteti avea o stare de somnolenta si manca peste masura, din cauza nivelului foarte crescut al progesteronului. Un nivel scazut al acestuia se poate manifesta prin complicatii ale sarcinii, menstruatii anormale si neregulate sau crestere in greutate. Nivelul acestuia poate fi dozat cu usurinta din sange.

 

Aveti probleme cu tiroida? Nutrienti esentiali

                              

3.     Melatonina

Acest hormon regleaza ritmul circadian al corpului si va ajuta sa dormiti noaptea. In plus, joaca un rol important in reglarea apetitului si a nivelului de energie. Un nivel scazut al melatoninei se manifesta prin somnolenta in timpul zilei si energie in timpul serii (moment in care corpul ar trebui sa se pregateasca de somn). In plus, apetitul si nivelul de energie pot sa scada si sa creasca la intervale orare bizare. Un simplu test de sange sau de urina poate determina nivelul scazut al melatoninei.

4.     Hormonii paratiroidieni

Hormonii glandei paratiroide regleaza functiile organelor si nivelul de calciu. Daca nivelul acestora scade, pot interveni spasme la nivelul mainilor si al picioarelor, precum si un ritm cardiac anormal. Deshidratarea, pietrele la rinichi si osteoporoza sunt asociate cu producerea in exces a hormonilor glandei paratiroide.

5.     Cortizolul

Nivelul acestuia creste in situatiile stresante si are rol in memorie, mentinerea nivelului zaharului in sange si accentueaza sau limiteaza inflamatia. Dezechilibrul acestui hormon se manifesta prin caderea parului, inrosirea fetei, aparitia unor fire de par mici la nivelul fetei, precum si prin prezenta ciclului menstrual neregulat.

6.     Grelinala Grelina result

Nivelul scazut al acestui hormon duce la aparitia senzatiei de foame la scurt timp dupa ce ati mancat. Lipsa de somn sau stresul excesiv poate scadea nivelul grelinei.

7.     Insulina

Insulina favorizeaza absorbtia glucozei (energiei) din sange la nivelul celulelor. Un nivel prea mic sau prea mare de insulina tulbura abilitatea corpului de a tine sub control glucoza. La inceput, acest lucru se manifesta prin sete excesiva, urinare frecventa, ca apoi sa se transforme in diabet de tip 1 sau 2.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.