Revista care te menține sănătos

Tiroida

Hipotiroidia si sarcina

4 decembrie 2017
Share

Disfunctiile tiroidiene din timpul sarcinii necesita o atentie speciala, din cauza complicatiilor materno-fetale ce pot aparea in absenta unui tratament adecvat. Cea mai frecventa disfunctie tiroidiana in sarcina este hipotiroidia. Cauzele care pot duce la o hipofunctie pot fi carenta iodata, tiroiditele cronice autoimune, insuficienta tratamentului substitutiv la pacientele tiroidectomizate.

Care sunt semnele si simptomele hipotiroidismului?

Diagnosticul hipotiroidiei in sarcina se stabileste pe baza unor criterii clinice, biochimice si ecografice. Manifestarile clinice pot varia in functie de severitatea hipotiroidiei:

  • Astenie matinala, edeme palpebrale (umflarea ochilor), tegumente uscate, iar in formele severe, infiltratie mucoida a tegumentelor si mucoaselor;
  • Constipatie, caderea parului, raguseala, crampe musculare, tulburari de memorie, scaderea randamentului intelectual;
  • Crestere in greutate, scaderea frecventei batailor inimii, uneori cresterea in volum a tiroidei, asa-numita gusa.
  • Biochimic apar: TSH crescut cu T4 si T3 scazute, anemie, hiperlipidemie.

 

Hipotiroidia severa netratata in sarcina poate duce la anomalii congenitale

Hipotiroidia severa netratata in cursul sarcinii poate cauza anomalii congenitale, retard in dezvoltarea intrauterina, greutate mica la nastere, mortalitate perinatala si disfunctii neurologice ireversibile, iar in ceea ce priveste complicatiile materne pot fi mentionate: avort spontan, dezlipire de placenta, nastere prematura, hipertensiune de sarcina, preeclamsie si eclamsie. Din cauza acestor posibile multiple complicatii, este necesar un tratament corect si instituit la timp.

 

Care este tratamentul hipertiroidiei in sarcina?

Tratamentul hipotiroidiei, indiferent de forma sa clinica, este substitutiv, prin administrare de hormoni tiroidieni (levothyroxina – LT4). Terapia cu LT4 este esentiala la gravidele cu hipotiroidism sever, ca si la cele cu hipotiroidie subclinica, usoara (cu TSH mare si FT4 normal), dar care au si anticorpi antitiroidieni (anti-TPO) prezenti.

De altfel, prezenta anticorpilor anti-TPO in timpul sarcinii, chiar si la pacientele cu functie tiroidiana normala, este asociata cu un risc semnificativ de avort spontan, administrarea si in aceste cazuri a hormonilor tiroidieni deteminand o reducere semnificativa a ratei de avorturi, atunci cand tratamentul impotriva tiroidismului se administreaza precoce in timpul sarcinii.

 

Gravidele diagosticate in timpul sarcinii cu hipotiroidie usoara trebuie atent monitorizate

Femeile diagnosticate cu hipotiroidie usoara, subclinica in sarcina, si la care anticorpii antitiroidieni sunt negativi, tratamentul de substitutie inca este controversat. Exista insa date care ar sugera ca si aceste cazuri netratate pot determina complicatii, printre care si aparitia unui coeficient intelectual mai mic la copiii proveniti din aceste mame. Ultimele recomandari ale Asociatiei Americane de Tiroida (ATA) din iulie 2011 referitor la aceste cazuri sugereaza o monitorizare atenta prin dozari repetate de TSH si FT4 pentru a surprinde o eventuala progresie spre o hipotiroidie severa.

La gravidele diagnosticate in timpul sarcinii cu hipotiroidie, tratamentul trebuie initiat imediat in scopul normalizarii cat mai rapid a parametrilor functionali tiroidieni. O functie tiroidiana materna normala este esentiala in cresterea si dezvoltarea fatului. Dupa nastere, majoritatea femeilor hipotiroidiene necesita scaderea dozei de LT4.

La pacientele diagnosticate cu hipotiroidie inainte de sarcina ar fi de preferat ca in momentul conceptiei functia tiroidiana sa fie normala sub tratament. La aceste femei, care deja primesc terapie hormonala de substitutie, doza se creste cu aproximativ o treime la 4-6 saptamani de sarcina, datorita necesarului crescut de hormoni tiroidieni din perioada sarcinii. Majoritatea gravidelor primesc suplimente alimentare sau vitamine care contin fier, acesta scazand absobtia LT4, deci este important ca cele doua medicamente sa fie luate separat, la cateva ore distanta, pentru ca terapia hormonala sa fie eficienta.

Asadar, o urmarire mai atenta a functiei tiroidiene la gravide este foarte importanta. Din pacate, ghidurile actuale recomanda un screening tintit cu dozare de TSH in cursul primul trimestru de sarcina cu sau fara dozare de anticorpi anti-TPO doar la femei cu risc crescut: istoric personal sau familial de boli tiroidiene, boli autoimune, simptome sugestive de hipotiroidie, avorturi spontane recurente, desi prin aceasta strategie pot fi ignorate intre 30 si 50% dintre cazurile cu disfunctie tiroidiana semnificativa.

Sa speram ca in viitorul apropiat aceste recomandari sa fie reglementate mult mai bine.

 

Dr. Oana Buruiana,

Medic specialist endocrinologie,

Spitalul Militar de Urgenta

„Dr. Al. Popescu” Focsani,

Colaborator clinica Medcenter Focsani,

www.medcenter.ro

Nota pentru articolul «Hipotiroidia si sarcina»:4.44/ 5 (9 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.