Revista care te menține sănătos

Dosar medical

Afectiuni care coexista. Puteti avea boli la care nici nu v-ati gandit!

21 februarie 2017
Share

Aveti o problema de sanatate? S-ar putea sa aveti si alta despre care sa nu stiti. De ce? Deoarece corpul uman este interconectat, iar atunci cand unul dintre sisteme nu functioneaza corect, sunt afectate si celelalte sisteme.

De exemplu, in diabet, cantitatea crescuta de zahar din sange si insulina din corp cauzeaza inflamatie, ce lezeaza, apoi, si peretele vaselor de sange, favorizand aparitia placilor de aterom. Acest fenomen creste riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral. Deci diabetul este, initial, o problema a nivelului crescut de zahar din sange, insa poate sa duca si la boli cardiovasculare. Iata si alte afectiuni despre care nu stiati ca pot coexista. 

Boala celiaca si afectiuni ale tiroidei

Se estimeaza ca mai mult de 2,5 milioane de persoane sufera de boala celiaca la nivel mondial, insa doar 150.000 au fost diagnosticate. Aceasta este o tulburare autoimuna in care ingestia de gluten (proteina din faina, grau, secara) duce la afectarea intestinului subtire. Un studiu efectuat in 2008 a demonstrat ca persoanele cu boala celiaca au un risc de trei ori mai crescut de hipertiroidism si de patru ori mai crescut de hipotiroidism, comparativ cu persoanele care nu sufera de aceasta afectiune. Oamenii de stiinta din Italia cred ca boala celiaca nediagnosticata si netratata declanseaza in organism o serie de cascade ale altor boli. Daca aveti vreuna dintre aceste afectiuni, este recomandat sa va investigati si pentru celelalte. In orice caz, o dieta fara gluten va va ajuta sa tineti sub control simptomele bolii celiace.

Persoanele cu boala celiaca nu numai ca renunta la paine si la majoritatea fainoaselor, dar sunt si predispuse la afectiuni ale tiroidei, glanda ce secreta hormoni, influentand metabolismul, cresterea, dezvoltarea si temperatura corpului.

Insuficienta cardiaca si osteoporoza

boli-care-coexista-2Afectiunile cardiace va pot slabi oasele. Un studiu efectuat in 2012 a aratat ca insuficienta cardiaca subtiaza oasele si creste riscul fracturilor cu 30%. Mecanismele exacte nu sunt cunoscute, insa una dintre teorii implica genele comune, ce determina aparitia ambelor afectiuni. Alta teorie implica circulatia: atunci cand arterele infundate cu cheaguri impiedica fluxul sangvin la nivelul extremitatilor, transportul mineralelor intre sange si tesutul osos este afectat. Daca aveti probleme cu inima, este recomandat sa efectuati un test pentru densitate minerala osoasa. Iar data viitoare cand efectuati o radiografie, intrebati medicul daca exista semne de fracturi. Daca raspunsul este pozitiv, trebuie sa luati suplimente cu calciu, vitamina D si medicamente pentru osteoporoza si sa faceti exercitii fizice.

Psoriazisul si artrita psoriazica

Probabil ca stiti deja daca aveti psoriazis, afectiune autoimuna ce cauzeaza placi aspre, rosii, reliefate la nivelul coatelor, genunchilor sau al scalpului. Probabil nu stiti insa ca una din cinci persoane sufera, in acelasi timp, de artrita psoriazica. Aceasta cauzeaza inflamatie si durere la nivelul articulatiilor si poate duce la lezarea ireversibila a acestora daca nu este tratata. Daca aveti psoriazis, intrebati medicul despre artrita psoriazica, cea reumatoida, infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral, intrucat toate aceste afectiuni sunt in corelatie cu problema de baza.

Diabetul si depresia

Studiile arata ca diabetul, din ce in ce mai frecvent, dubleaza riscul de depresie. Stresul de a avea aceasta boala, impreuna cu simptomele sale (oboseala, greata, urinari si infectii frecvente, sete excesiva, incetosarea vederii si vindecarea greoaie a ranilor), poate fi suficient pentru a declansa depresia. Insa aceasta poate aparea si din cauza efectelor metabolice pe care diabetul le are asupra creierului. Diabetul poate sa dea si simptome ce seamana cu depresia: oscilatiile zaharului din sange pot determina aparitia oboselii si a anxietatii, pot interfera cu somnul si incuraja mancatul excesiv. Persoanele cu diabet trebuie sa discute deschis cu medicul despre aceste simptome ce nu trebuie trecute cu vederea.

Pneumonia si bolile cardiovasculare

Daca ati fost diagnosticat cu pneumonie, riscul de infarct miocardic si accident vascular cerebral creste semnificativ in urmatoarele saptamani si luni, chiar si in urmatorii 10 ani, conform unui studiu din 2015, publicat in Jurnalul Asociatiei Medicale Americane. Initial, s-a crezut ca bolile cardiovasculare au favorizat aparitia pneumoniei, insa, in prezent, pneumonia este considerata un factor de risc independent pentru bolile cardiovasculare.

BPOC si zona zoster

Ce au in comun zona zoster si bronhopneumopatia obstructiva cronica (BPOC)? Prezenta uneia dintre ele dubleaza riscul pentru cealalta. Zona zoster este o iritatie dureroasa, cauzata de virusul varicelo-zosterian. Un studiu din 2011, publicat in Jurnalul Asociatiei Medicale Canadiene,a aratat ca persoanele cu BPOC, afectiune caracterizata prin blocarea cailor respiratorii, au un risc mai mare de a face zona zoster, in special daca au urmat tratament cu steroizi orali.

Zona zoster apare atunci cand sistemul imunitar este slabit, iar pentru BPOC exista din ce in ce mai multe dovezi ca este o boala autoimuna. Daca aveti orice boala pulmonara cronica, discutati cu medicul in legatura cu un posibil vaccin pentru herpes zoster, ce va poate ajuta.

Bufeurile si tulburarile densitatii osoase

Bufeurile si transpiratiile nocturne apar in menopauza. Insa aceste simptome au dus la ridicarea altei probleme: densitatea minerala osoasa scazuta. Un studiu efectuat in ianuarie 2015, publicat in Jurnalul de Endocrinologie Clinica si Metabolism, a aratat ca femeile care au experimentat simptome semnificative ale menopauzei au avut un risc dublu de fracturi de sold, comparativ cu femeile aflate la menopauza, dar care nu au aceste simptome. Cercetatorii nu stiu exact de ce bufeurile accelereaza demineralizarea osoasa, insa incurajeaza femeile cu acest risc sa-si protejeze oasele prin efectuarea exercitiilor fizice in mod regulat si administrarea corecta de calciu si vitamina D.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.