Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Insomnie

15 noiembrie 2006
Share

Nu poti dormi si te intrebi de ce? Indiferent de faptul ca ai lucrat toata ziua somnul intirzie sa apara. Daca situatia continua mergi la medic pentru ca poti suferi de insomnie.

Definitie: Prin insomnie se intelege dificultatea de a adormi, precum si cea de a avea un somn odihnitor, fara intrerupere. Un om obosit adoarme in general greu sau chiar daca adoarme repede el se trezeste dupa numai citeva ore de somn si nu mai poate sa adoarma iar, dimineata trezindu-se mai obosit decit s-a culcat.

Insomnia apare dupa emotii, eforturi intelectuale intense, stres permanent sau conflicte emotionale. Ea se poate asocia cu boli psihice sau organice (astm bronsic, boli de inima, afectiuni febrile etc.). Tratarea bolilor organice duce la eliminarea sau cel putin ameliorarea insomniei. Somniferele nu trebuie luate fara a consulta medicul, deoarece tulbura ritmul natural al fazelor somnului si creeaza dependenta.

 

Pentru a avea un somn odihnitor, se impun citeva masuri:

evitarea activitatilor intensive pe timpul serii; trezitul si culcatul mereu la aceeasi ora; aerisirea corespunzatoare a camerei; evitarea meselor imbelsugate seara; evitarea agitatiei, daca la culcare somnul nu apare. Se poate citi, asculta radioul pina apare senzatia de somn; consumul unui pahar de lapte cald cu miere asigura un somn bun; cea mai buna pozitie a corpului in timpul somnului este pe spate, cu bratele intinse pe linga corp. Se va evita pozitia culcat pe partea stinga.

DURATA NORMALA A SOMNULUI

Un adult sanatos trebuie sa doarma 6 – 8 ore pe zi, iar copiii ceva mai mult. Durata fiziologica a somnului variaza in functie de virsta si de individ. Astfel, nou-nascutul doarme aproximativ 20 ore, intre 2 – 4 ani 14 – 16 ore, adolescentul 8 – 10 ore, adultul 7 – 9 ore iar virstnicul 5 – 7 ore. Cercetatorii au descoperit ca insomnia precede tulburările depresive, in conditiile in care se stia ca intre aceste doua afectiuni exista o strinsa legătura. Deci, daca se trateaza insomnia se poate preveni depresia.

Insomnia este o problema importanta de sanatate publica, pentru ca statisticile arata ca se intilneste la 5-11% din populatia tarii noastre. Prezenta ei este tot mai crescuta in rindul tinerilor, ceea ce este grav, deoarece frecventa insomniei creste odata cu inaintarea in virsta. Daca insomnia nu este tratata medical, ea va determina scaderea performantelor profesionale sau scolare.

Insomnia are si conotatii la nivel social: peste 40 % din cei care au accidente de circulatie sau accidente de munca sufera de insomnie.

 

CE SE INTIMPLA IN TIMPUL SOMNULUI?

Somnul are rol protector, reface activitatea corticala si echilibreaza psihicul. In timpul somnului predomina procesele de refacere, trofice si anabolizante ale organismului. De aceea, cind ne imbolnavim avem tendinta de a dormi mai mult, in afectiunile grave predominind perioadele de somnolenta. Din acelasi motiv, copiii la care predomina fenomenele anabolizante, de crestere a organismului, au nevoie de mai mult somn.

In timpul somnului se produc anumite modificari fiziologice caracteristice: scade frecventa cardiaca si tensiunea arteriala, scade secretia gastrica si urinara, musculatura se relaxeaza. Toate aceste fenomene permit organismului sa-ti refaca rezervele pentru o noua perioada de veghe. Lipsa somnului epuizeaza organismul, nepermitindu-i sa se refaca si lasindu-l lipsit de aparare in fata bolilor.

Cind insomnia nu poate fi legata de nici o alta afectiune, atunci ea se numeste insomnie primara (fara o cauza cunoscuta). Exista insa variatii individuale si multi dintre cei care se pling de insomnie dorm probabil suficient fara sa-si dea seama de aceasta.

Insomnia nu se poate rezolva fara tratament. Iar tratamentul nu inseamna doar medicamente, ci si individualizarea factorilor psihologici sau patologici care stau la baza aparitiei insomniei. Exista si posibilitatea apelarii la un psiholog pentru a se practica terapiile comportamental-cognitive, care pot ameliora calitatea somnului.

UN SOMNIFER FARA EFECTE SECUNDARE

Un tratament fara efecte secundare al insomniei este posibil apelind la homeopatie. Remediul homeopat trebuie luat numai atunci cind este necesar, in dozele prescrise de medic, si trebuie intrerupta administrarea lui imediat ce insomnia a disparut.

Homeopatia pune accentul pe cauzalitate, incercind sa identifice cauza insomniei si pe modalitatile reactionale individuale, cum reactioneaza fiecare in fata unui stres specific sau nespecific. In concluzie, tratamentul homeopat este strict individualizat, atit ca remedii homeopate care se folosesc, cit si in privinta dozelor si a ritmului de administrare.

Dintre zecile de remedii folosite in cazul insomniilor, am ales citeva pentru exemplificarea abordarii homeopate:

Chamomilla este un remediu util la sugar si copilul mic, in special in timpul aparitiei dentitiei. Copilului ii este somn dar nu poate adormi si face crize de furie pentru ca nu suporta durerea. Vrea sa fie tot timpul tinut in brate si se linisteste daca este plimbat. La copilul mai mare, care doarme agitat, scrisneste din dinti in somn, se trezeste cu crize de neliniste si are prurit in zona anala remediul Cina va fi de mare ajutor. La copii insomnia este deseori asociata cu un motiv psihologic sau digestiv. La adultul care are o munca solicitanta sau studiaza prea mult pe parcursul zilei, facind deseori abuz de cafea, alcool sau tutun, remediul Nux vomica este util. Asemenea persoane au stari de somnolenta dupa masa de prinz, care de regula este copioasa, iar seara se simt cel mai bine, le dispare senzatia de somn si incep să işi facă planuri pentru a doua zi. Remediul este de asemenea util celor care iau timp indelungat somnifere, intrucit ajuta organismul sa se dezobisnuiasca de acestea. Aceste cazuri necesita insa, de regula, asocierea mai multor remedii homeopate care sa rezolve aceasta problema a dependentei de somnifere si sa restabileasca un somn odihnitor in lipsa acestora.

Un remediu corect ales, in urma consultului medical homeopat amanuntit, duce la instaurarea unui somn odihnitor in cel mai scurt timp.

 

Dr. Ecaterina Bancila-Szanto, medic homeopat,

cabinetul Denisa Medica Arad

www.homeopatiearad.go.ro 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.