Revista care te menține sănătos

Ghid practic

Ce este secretia mamelonara?

17 octombrie 2014
Share

Secretia mamelonara se refera la orice lichid care se scurge din mamelon. O astfel de secretie prezenta la o femeie care nu este neaparat insarcinata sau care nu alapteaza nu este anormala, insa trebuie evaluata de catre un specialist in domeniu. Scurgerea mamelonara poate aparea la unul sau la ambii sani, fie in mod spontan, fie in momentul in care strangeti mamelonul cu mainile. O astfel de secretie poate fi laptoasa, transparenta, de culoare galbena sau verzuie, ceva mai inchisa spre maro sau poate prezenta urme de sange. Consistenta poate varia, uneori secretia poate fi groasa si lipicioasa sau subtire si apoasa.

Cel mai adesea, secretia mamelonara are cauze benigne. De asemenea, poate aparea ca urmare a tulburarilor endocrine, abceselor mamare etc.

 

Care sunt cauzele secretiei mamelonare?

Secretia mamelonara este normala in timpul sarcinii sau alaptarii. Poate fi asociata si cu modificarile hormonale menstruale. Scurgerile mamelonare pot continua chiar si la doi ani dupa ce alaptarea a incetat. In timpul alaptarii, secretia poate prezenta urme de sange, insa acest lucru se va rezolva de la sine. Tumorile benigne, necanceroase pot fi asociate cu secretia ce contine urme de sange atunci cand femeia nu este gravida si nici nu alapteaza. Desi uneori problema poate disparea de la sine, este nevoie sa mergeti la un medic si sa va testeze cu ajutorul ultrasunetelor pentru a putea detecta existenta unei posibile leziuni.

 

Secretia mamelonara si cancerul

Cancerul de san poate fi responsabil de aparitia secretiei mamelonare, mai ales daca doar unul dintre sani este afectat, daca exista noduli la nivelul sanilor, daca scurgerea contine sange, daca ea apare spontan etc. Printre posibilele cauze ale secretiei mamelonare se numara abcesul mamar, infectia, stimularea excesiva a sanilor, fibroadenomul mamar, tumori la nivelul glandei pituitare, sanii fibrochistici, dezechilibrul hormonal, leziuni sau traumatisme la nivelul sanilor, utilizarea anumitor medicamente, boala Paget a sanului (o forma de cancer mamar ce debuteaza cu aparitia pruritului la nivelul mamelonului), modificari ale ciclului menstrual etc. Toate acestea pe langa sarcina si alaptare.

 

Cand trebuie sa mergeti la medic?

Ce este secretia mamelonaraScurgerea mamelonara ar putea indica o problema care ar putea avea nevoie de un anumit tratament. Daca dupa ciclul menstrual nu scapati de aceasta secretie, trebuie neaparat sa mergeti la medicul specialist. Aveti grija sa nu stimulati sanii prea mult, sa nu-i pipaiti si controlati mult prea des, deoarece acest lucru va conduce la o secretie continua. Testele care ajuta la determinarea afectiunilor ce pot conduce la aparitia secretiei mamelonare sunt cele de sange, mamografia etc.

 

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Mayoclinic.org; Merckmanuals.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.