Revista care te menține sănătos

Medicină generală

7 dureri pe care nu trebuie sa le ignorati

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
12 martie 2021
Share

De multe ori, ignoram anumite simptome, insa este bine sa tinem cont de ele si, pe deasupra, sa ne adresam medicului. In cele ce urmeaza, va prezentam cateva dintre semnele si simptomele pe care trebuie sa le luati in seama pentru a nu aparea complicatii pe viitor.

Durerea de cap

Apelati la un medic imediat. Daca aveti o raceala, durerea de cap poate proveni de la sinusuri, insa poate fi consecinta unei hemoragii cerebrale sau a unei tumori pe creier. Aceasta poate fi si semnul clasic al unui anevrism cerebral (o zona dilatata a peretelui arterial, ca o umflatura pe traiectul unei artere cerebrale care iriga creierul).

Durere sau disconfort in piept, gat, umar, brat sau abdomen

Durerea in piept ar putea semnala pneumonie sau infarct miocardic. Aceste afectiuni apar in general ca un disconfort si nu trebuie sa asteptam aparitia durerii. Disconfortul, asociat cu bolile de inima, poate aparea si in gat, umarul stang, brat sau abdomen, si poate fi insotit de greata. Chiar si disconfortul intermitent, nu numai cel permanent, trebuie tratat foarte serios si poate fi dat de un stimul excitant, suparare sau temperaturi extreme.

In cazul femeilor, semnele unui disconfort pot fi mai subtile. Boala de inima poate avea si simptome gastrointestinale, precum balonarea sau disconfort in abdomen. Este asociata si cu oboseala. Riscul de boli cardiovasculare creste dramatic dupa menopauza. Acestea pot cauza mai multe decese in randul femeilor decat al barbatilor, desi acestia din urma prezinta un risc mai crescut la orice varsta.

Durerea de mijloc sau intre omoplati

Deseori, aceasta indica o artrita, insa poate fi si cauza unui infarct miocardic sau a unor probleme abdominale. Unul dintre pericole este reprezentat de disectia de aorta (ruptura peretelui aortei), ce se manifesta ca o durere aparuta brusc. Persoanele cu risc crescut au afectiuni ce pot schimba integritatea peretelui vasului de sange, precum hipertensiune arteriala, probleme circulatorii, fumatul sau diabetul.

Durerea abdominala severa

Inca aveti apendicele? Fiti atenti la posibilitatea unei rupturi. Problemele de vezica biliara si pancreas, ulcerul de stomac si ocluzia intestinala sunt doar unele dintre multe alte cauze de durere abdominala care necesita atentie.

Durerea de gamba

Tromboza venoasa profunda (un cheag de sange prezent in venele profunde ale membrului inferior) poate fi fatala daca nu este diagnosticata corect. Pericolul poate aparea atunci cand o bucatica din cheag se rupe si poate cauza embolism pulmonar (un cheag de sange in plamani), care poate fi fatal. Factorii de risc sunt reprezentati de obezitate, imobilizare prelungita la pat, cancer, sarcina si varsta inaintata. Daca observati ca gamba este dureroasa si se umfla, consultati un medic imediat.

Senzatia de arsura in picioare

Aproximativ o patrime din cei 27 de milioane de americani nu au un diabet diagnosticat. In cazul unor persoane care nu stiu ca au diabet, neuropatia periferica ar putea fi unul dintre primele semne. Aceasta include o senzatie de arsura sau intepatura in picioare – simptome ce indica o degradare a nervilor.

Dureri vagi, combinate sau neexplicate

Mai multe tipuri de simptome fizice dureroase se intalnesc frecvent in depresie. Aceste persoane pot acuza dureri de cap, de abdomen sau combinate. Deoarece durerea poate fi cronica si nu foarte intensa, persoanele care sufera de depresie, familiile lor sau medicul pot nega simptomele. In plus, cu cat depresia este mai puternica, cu atat exista o dificultate mai mare in a descrie simptomele. Ar trebui sa exista insa mai multe semne pentru a stabili diagnosticul de depresie. Cautati ajutor daca simtiti ca va pierdeti interesul in activitatile uzuale, daca nu puteti lucra sau gandi efectiv. Depresia nu afecteaza doar calitatea vietii. Trebuie tratata agresiv inainte sa cauzeze schimbari la nivelul creierului.

Nota pentru articolul «7 dureri pe care nu trebuie sa le ignorati»:5.00/ 5 (4 voturi)

4 comentarii pentru articolul “7 dureri pe care nu trebuie sa le ignorati”

  1. v**e**a spune:

    Am des dureri de cap, ce pot face?

    http://public.gsk.ro/

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Mergeti la medic daca durerile de cap nu cedeaza. In urma unei anamneze complete medicul va putea elucida cauza exacta a acestor dureri si va putea face recomandari in ce priveste tratamentul.
      Dr. Alin Popescu

      1. n**o**t**c**c**u spune:

        mergeti urgent la un rmn ,cumnata mea a avut aceleasi simptome si daca mai intarzia o luna putea fi grav .

      2. C**t** spune:

        Buna ziua,
        La care medic stimate dr. Alin Popescu? La un neurolog destul de laudat de altii s-a prezentat si sotia mea in varsta de 45 ani cu migrene care nu cedau nici dupa 48 de ore si dureri in crestere si dupa RMN (de unde a tras concluzia ca nu are nimic) i-a prescris Imigran de 50 mg la nevoie si niciun diagnostic concret. Pentru somn intrerupt si neodihnitor (cauzat de durerile migrenei) a trimis-o la psihiatru care a constatat verbal ca are sindrom anxios si i-a prescris Serlift de 50 mg si Lexotan de 3 mg si dupa doua luni sa revina la control. Medicului neurolog (o doamna sasie care se uita la tine dar crezi ca vorbeste cu altcineva) nu i-am retinut numele insa lucreaza la Policlinica din str. Cetatea Histria la firma privata ROSANA MEDICAL iar psihiatra se numeste Dracea Cosmina de la aceeasi firma si Policlinica. Aviz celor care vor ajunge pe-acolo…

        Asadar d-le dr. Alin Popescu, pe la cati medici trebuie sa ajungi pentru a primi un diagnostic si-un tratament adecvat?

        Sa va mai spun stimabile ca neurologul mai sus amintit n-a avut bunul simt sa-i dea sotiei scrisoarea medicala (un element pur birocratic – nu mai discutam de ce…) necesara medicului de familie pentru a-i elibera in continuare, la nevoie, reteta compensata pentru Imigran de 50 mg (o cutie cu doua pastile costa 25 de lei in farmacii)?

        Sanatate va doresc si sa n-aveti parte de medici ignoranti (fiindca n-au invatat ori refuza sa invete continuu), nesimtiti si egoisti.

        Pentru detalii si sustinerea afirmatiilor pot fi contactat la e-mail-ul lasat la postarea comentariului.

        Cu amaraciune, un potential pacient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate