Revista care te menține sănătos

Medicină de familie

Aveti gura uscata? Iata despre ce poate fi vorba!

19 mai 2015
Share

Cu siguranta vi s-a intamplat macar o data sa experimentati acea senzatie de gura uscata, insa in momentul in care ea persista, s-ar putea sa fie vorba de sindromul de gura uscata. Xerostomia sau gura uscata apare odata cu insuficienta salivara.

Stresul, de exemplu, este un factor care poate duce la uscarea temporara a gurii, insa in momentul in care senzatia nu mai dispare, atunci ar trebui sa apelati la un specialist, deoarece poate semnala o problema de sanatate. Gura uscata poate duce la dificultati de vorbire, de mestecat, inghitit si poate modifica si gustul alimentelor. Xerostomia nu este provocata de inaintarea in varsta, insa poate aparea ca urmare a administrarii anumitor medicamente, precum antidepresive, antihistaminice, medicamente impotriva hipertensiunii arteriale etc.

Cauzele sindromului de gura uscata

Pe langa medicamentele despre care aminteam mai sus, exista si alte cauze ale gurii uscate. Tratamentele impotriva cancerului, precum chimioterapia sau radioterapia, mai ales la nivelul capului si gatului, pot afecta natura salivei si cantitatea de saliva produsa. Glandele salivare pot fi afectate temporar sau permanent, in functie de tratament si de zona tratata. Sindromul de gura uscata se poate instala si in urma unor leziuni ale nervilor, tot in zona capului sau gatului. Gura uscata poate fi consecinta anumitor conditii precum Alzheimer, diabetul, accidentul vascular cerebral, SIDA. Sforaitul poate contribui, de asemenea, la aparitia acestei senzatii. Fumatul si mestecatul gumei sunt obiceiuri ce contribuie la aparitia senzatiei de gura uscata.

Rolul salivei

Saliva este produsa de glandele salivare si joaca un rol deosebit de important in ceea ce priveste mestecatul alimentelor, inghitirea si digerarea lor. Previne infectiile din cavitatea bucala si aparitia cariilor dentare. Saliva este apa in cea mai mare parte, insa contine enzime si lubrifianti. In timp ce enzimele ajuta la digerarea alimentelor, lubrifiantii fac vorbirea, mestecatul si inghitirea mai confortabile.

Saliva previne formarea bacteriilor, care se agata de suprafata dintilor si se hranesc cu zaharul din alimentele pe care le consumam. Apoi zaharul este metabolizat de alimentele acide care incep sa atace suprafata dintilor. Saliva neutralizeaza acizii si ajuta la indepartarea particulelor de mancare. Daca nu aveti o cantitate suficienta de saliva, se pot forma cariile.

Complicatiile sindromului de gura uscata

gura-uscata-2Xerostomia poate favoriza aparitia afectiunilor gingivale, ulceratiilor la nivelul gurii, infectiilor fungice, limbii incarcate, leziunilor in colturile gurii, buzelor uscate si hranirea necorespunzatoare, ca urmare a problemelor de mestecat si inghitit.

Tratamentul sindromului de gura uscata

Medicul specialist va poate recomanda solutii orale pentru clatirea gurii sau va poate prescrie saliva artificiala. Spre deosebire de restul medicamentelor, saliva artificiala nu are o actiune chimica, ci mecanica. Ea umezeste si lubrifiaza gura, insa nu stimuleaza glandele salivare pentru a produce saliva. Saliva artificiala (contine enzime specifice salivei) poate oferi un ajutor pe termen scurt, minimizand disconfortul. Saliva artificiala se gaseste pe piata sub diferite forme: spray-uri, geluri, comprimate care se dizolva etc. Unele pot fi cumparate cu prescriptie medicala, altele nu.

Sfaturi pentru a reduce simptomele sindromului de gura uscata

Consumati sucuri fara zahar, evitati produsele care va pot irita, cum ar fi alcoolul, tutunul, cofeina si amintiti-va ca foarte multe sucuri si ceaiuri contin cofeina. Mestecati guma fara zahar sau mancati bomboane fara zahar, evitati alimentele sarate sau condimentele, utilizati un umidificator noaptea in camera in care dormiti si luati in considerare produsele care inlocuiesc saliva.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Everydayhealth.com; Mayoclinic.org

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.