Revista care te menține sănătos

Știați că?

Există anumite obiceiuri care duc la senzaţia de gură uscată

4 decembrie 2019
Share
Există anumite obiceiuri care duc la senzaţia de gură uscată

Vă treziți în fiecare dimineață cu gura uscată (xerostomie)? Stresul, problemele dentare, anumite medicamente, hidratarea deficitară sunt doar câțiva dintre factorii care cauzează reducerea cantității de salivă. 

Începeți prin a vă asigura că beți suficientă apă în timpul zilei. Odată cu vârsta, glandele salivare produc mai puțin salivă. De aceea, odată cu trecere anilor este și mai important să rămâneți hidratat.

Dacă luați un medicament (din categoria antihistaminice, antidepresive, diuretice, unele analgezice, anxiolitice etc.), verificați pe lista efectelor secundare dacă este menționată uscăciunea mucoaselor. Dacă da, discutați cu medicul de familie.

Ați observat prezența simptomelor doar atunci când dormiți într-o anumită cameră? Înseamnă că aerul pe care îl respirați poate fi prea uscat. Nu uitați să aerisiţi camera în fiecare zi și să folosiți un umidificator (fără exces, pentru a evita mucegaiul).

Dacă ați eliminat toate cauzele menționate mai sus, poate fi vorba despre o boală autoimună, cum ar fi sindromul Sjögren, boli renale, diabet etc. De aceea, opinia unui profesionist în domeniu este esențială. Pe lângă disconfort, gura uscată poate provoca infecții și probleme ale dinților. Medicul stomatolog și medicul de familie vă pot ajuta să remediați această problemă.

Un prim pas ar fi schimbarea stilului de viață, renunţând la fumat, dacă este cazul, bând lichide, dar cea mai indicată este apa, în cantități mici, de mai multe ori pe zi, având grijă de sănătatea orală, evitând alimentele uscate, cafeaua și alcoolul.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.