Revista care te menține sănătos

Știați că?

Reducerea consumului de carbohidrați scade tensiunea arterială

Dr. Olimpia Popa, medic specialist medicină de familie
29 octombrie 2019
Share
Reducerea consumului de carbohidrați scade tensiunea arterială

Hipertensiunea arterială (HTA) este cel mai important factor de risc cardiovascular, fiind una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate. I se mai spune și „ucigașul tăcut”, deoarece perioade lungi de timp nu prezintă semne și simptome evidente.

Tocmai de aceea, comunitatea medicală este mereu preocupată să îmbunătățească strategiile pentru prevenirea și tratarea acesteia, în special prin modificări ce țin de stilul de viață.

Focus pe aportul de sare, dar și pe cel de zaharuri

Despre faptul că alimentația prea sărată are un impact dramatic asupra tensiunii arteriale se știe ceva vreme. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a estimat chiar că prin simpla scădere a consumului de sare ar putea fi redus la jumătate numărul persoanelor hipertensive care necesită tratament medicamentos. De altfel, există dovezi incontestabile care probează beneficiile dietei hiposodate în managemenul acestei afecțiuni, arătând că poate determina o diminuare cu 10 mmHg a valorilor tensiunii arteriale.

Ei bine, și alimentația mai puțin dulce se dovedește a fi eficientă în acest sens. Oamenii de știință au descoperit de curând că restricționarea consumului de zahăr și carbohidrați rafinați timp de 48 de săptămâni a condus la scăderea tensiunii arteriale diastolice cu 4,5 mmHg și cu 5,9 mmHg a celei sistolice. Constatarea a fost făcută în cadrul unui studiu ce a comparat efectele dietei low-carb cu cele ale dietei cu conținut redus de grăsime în cazul unui grup de persoane cu vârste de peste 52 de ani, cu exces ponderal considerabil și diferite afecțiuni asociate, inclusiv hipertensiune.

Cifre îngrijorătoare

Hipertensiunea arterială afectează circa un miliard de oameni, reprezentând un sfert din populația adultă a globului. Experții estimează că, până în 2025, aceasta va afecta aproximativ 1,5 miliarde de oameni. La nivel european, prevalența afecțiunii este mult mai mare, ajungând la 40% în rândul populației adulte. Date similare se înregistrează și la noi în țară, conform Asociției Române de Hipertensiune.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.