Revista care te menține sănătos

Știați că?

Există multe cauze pentru problemele de memorie, nu doar boala Alzheimer

Dr. Lucian Codruţ Cozma, medic psihiatru
4 noiembrie 2019
Share
Există multe cauze pentru problemele de memorie, nu doar boala Alzheimer

Ai, ocazional sau frecvent, neplăcuta experiență să uiți câte ceva? Aceste episoade de pierdere a memoriei pot cauza frustrare și, de asemenea, o teamă nejustificată că vă veţi îmbolnăvi de Alzheimer.

Într-adevăr, boala Alzheimer și alte forme de demență sunt răspunzătoare pentru multe cazuri de pierdere de memorie, dar vestea bună este că există multe alte cauze, în special reversibile. Deci, ce vă poate face să uitaţi?

Cauzele emoționale

Stresul, anxietatea, depresia sau doliul au impact major asupra psihicului. Încețoșează mintea, obosesc excesiv organismul, cauzează tulburări de somn, afectează puterea de concentrare și, bineînțeles, memoria.

Alcoolul, drogurile și medicamentele

Consumul de alcool și droguri afectează memoria, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. De la mici pierderi de memorie până la un risc ridicat de demență, abuzul de substanțe poate avea un impact devastator asupra capacității de a-ți aminti. Multe medicamente pot avea ca efect secundar pierderi de memorie.

Diverse proceduri medicale

Operațiile pe cord, anestezia, terapia electroconvulsivă pot cauza pierderi de memorie.

Diverse condiții și probleme medicale

Oboseala și deprivarea de somn, contuziile și rănile la cap, deshidratarea, carența de vitamina B12, afecțiunile tiroidei, problemele renale, bolile de ficat, encefalita, sarcina, menopauza, infecțiile, tumorile cerebrale, apneea în somn, îmbătrânirea sunt condiții care favorizează uitarea.

Deci, nu vă grăbiţi să vă autodiagnosticaţi cu Alzheimer! Nu uitaţi că pot fi multe alte cauze!  

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.