Revista care te menține sănătos

Știați că?

Mersul prea des la medic poate fi simptomul unei boli psihice

Dr. Elena Cojocaru, medic psihiatru
1 noiembrie 2019
Share
Mersul prea des la medic poate fi simptomul unei boli psihice

„Bolnavul închipuit” nu este doar ultima capodoperă a lui Molière, ci o maladie psihică cu grave repercusiuni asupra sănătăţii pacientului. Poartă numele de sindromul Münchausen, iar persoanele afectate umblă, în permanenţă, de la un spital la altul, mimând simptomele unor boli grave.

Mortalitatea poate fi ridicată, în funcţie de ţară şi de sistemele sanitare, ea variind în funcţie de pregătirea medicilor pentru depistarea acestuia. Pacienţii ajung chiar să îşi facă rău singuri, pentru a induce în eroare cadrele medicale, şi pentru a dovedi că bolile imaginare de care cred că suferă sunt, de fapt, reale.

Alterarea probelor de laborator, manifestarea de suspiciuni faţă de cadrele medicale, mai ales când acestea pun la îndoială boala fictivă, dar şi încercările repetate de manipulare sunt doar câteva dintre caracteristicile sindromului Münchausen. Aceşti bolnavi închipuiţi prezintă faptele într-un mod dramatic şi au de obicei succes atunci când ajung în spitalele de urgenţă, acolo unde ritmul extrem de rapid le permite să păcălească.

Psihoterapia şi tratamentul medicamentos pot face parte din tratamentul persoanei care suferă de sindromul Münchausen.

Nota pentru articolul «Mersul prea des la medic poate fi simptomul unei boli psihice»:5.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.