Revista care te menține sănătos

Știați că?

Ameliorarea simptomelor schizofreniei depinde mult de iniţierea precoce a tratamentului

Dr. Emilia Popa, medic psihiatru
13 decembrie 2019
Share
Exclusiv online
Ameliorarea simptomelor schizofreniei depinde mult de iniţierea precoce a tratamentului

Stereotipurile inexacte și convingerile eronate abundă cu privire la schizofrenie. Există un număr mare de oameni care sunt tratați de schizofrenie prin psihoterapie și medicamente și pot aplica, de asemenea, câteva principii utile experiențelor reale din viața lor.

Oamenii trenuie să obțină ajutor și sprijin încă de la declanșarea tulburării pshice, deoarece vor putea reveni pe o traiectorie ascendentă mult mai rapid dacă vor primi ajutor de la început. Iată câteva informații de bază cu privire la boală:

  • există o componentă genetică ce stă la baza schizofreniei, care nu este înțeleasă suficient de bine pentru a oferi un diagnostic sau un tratament adecvat.
  • schizofrenicii nu au personalități multiple – aceasta se numește tulburare de identitate disociativă.
  • majoritatea cazurilor de schizofrenie se dezvoltă între adolescență și vârsta de 30 de ani; copiii rareori dezvoltă schizofrenie.
  • persoanele cu schizofrenie ca grup nu sunt mai predispuse la comportament violent. Deși există o asociere între violență și schizofrenie, riscul suplimentar se datorează în mare parte abuzului de substanțe.
  • persoanele cu schizofrenie au un risc semnificativ mai mare de suicid și depresie.
  • persoanele cu schizofrenie pot avea iluzii și halucinații. O iluzie este o credință și o halucinație este o experiență senzorială, ca o viziune. Iluziile pot include senzații persecutorii de a te simți privit sau urmărit. Dacă aveţi o persoană apropiată care suferă de schizofrenie, rețineţi că iluziile sau halucinația este foarte reală pentru ei.
  • mișcarea poate fi afectată, iar persoanele cu schizofrenie pot avea dificultăți în vorbire sau se pot chunui să-și amintească lucruri. Luarea deciziilor poate fi, de asemenea, compromisă.
  • deși nu există leac pentru schizofrenie, există tratamente eficiente, inclusiv psihoterapie și medicamente.
  • începerea tratamentului la scurt timp după apariția bolii se consideră a fi cea mai benefică.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.