Revista care te menține sănătos

Știați că?

Omul este singurul mamifer care își întârzie somnul

Dr. Iuliana Savopol, medic medicină generală
20 decembrie 2019
Share
Exclusiv online
somn, întârziere somn, munca în schimburi, trezit de dimineață,

Omul este singurul mamifer care își amână de bună voie somnul pentru a-și dedica timpul altor activități – cititului, privitului la televizor, ieșitului în oraș sau pur și simplu socializării cu alte persoane din jurul său.

Animalele dorm atunci când li se face somn și când există condițiile pentru a putea dormi. Omul, în schimb, amână de regulă momentul somnului, la fel cum dimineața grăbește, de cele mai multe ori, momentul trezirii – pentru obligațiile sociale.

De altfel, principala cauză a somnolenței oamenilor este reprezentată de privarea de somn autoimpusă. În general, cei care simt nevoia intensă de a dormi după-amiaza au dormit prea puțin în noaptea precedentă – și, cu excepția celor care au probleme cu somnul, a fost strict alegerea lor. Tot autoprivarea de somn este, în aproape toate cazurile,  și principala cauză a adormirii la volan.

Pe de altă parte, trebuie spus un lucru foarte clar: organismul uman este incapabil să se adapteze cu adevărat muncii în schimburi.

Nota pentru articolul «Omul este singurul mamifer care își întârzie somnul»:5.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate