Revista care te menține sănătos

Știați că?

Regula celor 5 secunde este valabilă

Dr. Iuliana Savopol, medic medicină generală
5 decembrie 2019
Share
Exclusiv online
Regula celor 5 secunde este valabilă

Regula populară a celor 5 secunde, potrivit căreia un aliment scăpat pe jos nu s-a contaminat cu bacterii și poate fi consumat dacă a fost ridicat într-un timp mai mic de 5 secunde, este valabilă. O spun chiar oamenii de știință, doar că trebuie îndeplinite anumite condiții.

De fapt, principalul element al valabilității regulii este tipul de podea pe care cade alimentul. De exemplu, dacă este vorba despre o mochetă pufoasă sau un covor, atunci șansele ca alimentul scăpat să se contamineze sunt extrem de mici. Prin urmare, produsul respectiv rămâne bun pentru consum. Dacă alimentul cade, însă, pe gresie sau parchet, șansele să se umple de germeni sunt foarte mari, indiferent de timpul în care produsul ia contact cu podeaua. Prin urmare, mai bine îl spălați, dacă este posibil, sau îl aruncați.

De asemenea, un alt factor deloc surprinzător este felul alimentului scăpat pe jos. Evident, produsele moi sau lipicioase reprezintă adevărați magneți pentru bacterii, indiferent de tipul de podea pe care cad.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.