Revista care te menține sănătos

Știați că?

Fungii intestinali ar putea fi implicaţi în cancerul pancreatic

Dr. Roxana Florentina Chivu, medic specialist gastroenterologie, medicină internă
22 noiembrie 2019
Share

Cercetătorii americani au descoperit de curând că anumiţi fungi (ciuperci) intestinali pot pătrunde în ductul pancreatic. Cunoscut şi drept canalul Wirsung, ductul este canalul excretor principal al pancreasului, cel prin care sucul pancreatic se varsă în intestinul subţire.

Microorganismele ajung în duct şi călătoresc în sens invers faţă de sucul pancreatic. Noul studiu arată că, atunci când este prezent cancerul pancreatic, populațiile fungice ale tumorilor pancreatice și ale intestinului diferă de cele ale șoarecilor, respectiv oamenilor sănătoşi. Cercetătorii au mai constatat că, administrându-le şoarecilor de laborator cu cea mai comună formă de cancer pancreatic un medicament antifungic puternic, tumorile şi-au redus greutatea cu 20-40%.

De asemenea, tratamentul a redus cu 20-30% displazia ductală, o etapă timpurie în dezvoltarea cancerului pancreatic şi a sporit cu 15-25% puterea anticancer a gemcitabinei, medicament standard pentru chimioterapie.

Nota pentru articolul «Fungii intestinali ar putea fi implicaţi în cancerul pancreatic»:5.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate