Revista care te menține sănătos

Știați că?

Oboseala auditivă există

1 noiembrie 2019
Share
Oboseala auditivă există

Prin faptul că este solicitat în permanență, auzul poate obosi în caz de zgomot prea puternic sau prelungit. Oboseala auditivă este reversibilă, dar dacă aparatul auditiv este supus prea des la zgomote puternice, poate provoca surditate progresivă și insidioasă.

De multă vreme se știe că orele petrecute în fața unei cărți sau a unui ecran cu lumină albastră pot obosi ochii. Este mai puțin însă cunoscut faptul că acest fenomen poate afecta și urechile! Un zgomot prea puternic sau prelungit provoacă simptome neplăcute. Acesta este semnul că unele celule fragile ale urechii interioare, celulele ciliate, au de suferit.

Capitalul auditiv nu este reînnoit

Când sunetul pătrunde în ureche, ajunge mai întâi la timpan, care îl transformă în vibrații. Acestea din urmă sunt amplificate și trec prin diferite părți ale urechii, până la celulele ciliate care căptușesc cochlea, în interiorul urechii interne. Acolo, ele sunt transformate în impulsuri nervoase transmise creierului de nervul auditiv.

Fiecare ureche are 15.000 de celule ciliate la naștere: acesta este capitalul nostru auditiv. Este o zestre valoroasă, deoarece aceste celule joacă un rol determinant în înțelegerea limbajului și, odată distruse, nu mai sunt reînnoite.

Câți decibeli înseamnă prea mult?

Pentru a deteriora auzul este nevoie de 8 ore de expunere la 80 de decibeli (dB), dar numai de o oră de expunere la un zgomot de până la 89 dB și câteva minute pentru 100 dB.

Aceste niveluri de zgomot se găsesc destul de ușor în viața noastră de zi cu zi, în special în timpul liber:

  • sunetul unei mașini de tuns iarba atinge 90 dB;
  • multe dispozitive DIY, cum ar fi o bormașină se apropie de 95 dB;
  • un concert sau muzica dintr-o discotecă ne supune urechile la un zgomot care oscilează între 105 și 110 dB, știind că pragul durerii este situat la 120 dB.

7 cauze frecvente care duc la scaderea auzului

Simptome de oboseală auditivă

Oboseala auditivă apare doar dacă urechea este expusă la un anumit volum de zgomot. Nu trebuie confundată cu oboseala psihică sau chiar fizică, provocată de un zgomot continuu, dar la un nivel inferior.

De exemplu, lucrul în bucătăria unui restaurant sau într-un birou open space (70 dB) poate crea stres, iritabilitate, chiar probleme de atenție și simptome depresive. La fel și în cazul traficului urban. Cercetările arată însă că acestea sunt situații foarte obositoare, dar nivelul de zgomot nu este suficient pentru a provoca oboseala auditivă reală.

Nu toată lumea reacționează în același mod la zgomot, așa că trebuie să fim atenți la primele simptome auditive. Dacă suferiți de infecții repetate ale urechii, atunci este posibil ca sensibiltatea la zgomot să fie mai crescută decât în cazul unor persoane care nu au suferit niciodată de aceste infecții. La fel se întâmplă și în cazul administrării anumitor medicamente, cum ar fi antibioticele sau diureticele, ori expunerea la unele substanțe chimice care pot fi prezente în mediul de lucru, cum ar fi solvenții aromatici.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.