Revista care te menține sănătos

Știați că?

Poluarea, mai rea pentru plămâni decât fumatul

Dr. Gabriela Adriana Ivănuş, medic medicină de familie
1 noiembrie 2019
Share
Poluarea, mai rea pentru plămâni decât fumatul

V-aţi întrebat cât de poluat este aerul pe care îl respirăm? Potrivit celor mai noi cercetări în domeniu, poate fi la fel de dăunător pentru plămâni precum un pachet de țigări pe zi. Ceea ce ar putea explica numărul mare de nefumători care are probleme pulmonare, asociate în mod tradițional cu fumatul.

Cercetătorii americani au analizat în mod special emfizemul, o afecțiune care distruge sacii de aer din plămâni; poate provoca respirație șuierătoare, tuse și scurtarea respirației, precum și creșterea riscului de deces. Ei au descoperit că nivelurile mai mari de poluanți din aerul orașului – în special ozonul – ar putea determina emfizemul să progreseze la fel de repede ca în cazul celor care fumează un pachet întreg de țigări, zilnic.

Studiul s-a efectuat în perioada 2000-2018, în șase regiuni metropolitane din SUA şi a avut aproape 7.100 de participanţi. Datele care au intrat în studiu au inclus citiri detaliate ale poluării aerului la multe case ale participanților, împreună cu mai mult de 15.000 de tomografii.

Concluzia este că un nivel al ozonului ambiental cu doar 3 părți pe miliard (ppb) mai mare decât în alte zone, pe o perioadă de 10 ani, este comparabil în ceea ce privește evoluția emfizemului cu fumatul unui pachet de țigarete pe zi, timp de 29 de ani. Fumatul este de departe cea mai cunoscută cauză a emfizemului. În medie, nivelurile de ozon din cele șase zone studiate se încadrau în intervalul 10-25 ppb.

Ozonul la nivelul solului se comportă ca o componentă a smogului fotochimic şi afectează tractul respirator şi irită ochii. În prezent, nivelul său este în creştere, iar cauza apariţiei sale este reacţia poluanților combustibili fosili cu lumina ultravioletă.

#tags   \   , , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.