Revista care te menține sănătos

Știri

Top 3 factori de risc modificabili ai demenței

Mădălina Cristea; surse: nature.com, everydayhealth.com
9 aprilie 2024
Share
Top 3 factori de risc modificabili ai demenței

Peste 55 de milioane de oameni din întreaga lume sunt diagnosticați cu demență. În fiecare an, apar aproape 10 milioane de cazuri noi. Statisticile transmise de către specialiștii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS) sunt într-adevăr îngrijorătoare, însă oamenii de știință depun constant eforturi considerabile pentru a îmbunătăți starea de sănătate și calitatea vieții pacienților. De aceea, cercetătorii de la University of Oxford (UK) și Simon Fraser University (Canada) au analizat 15 factori de risc modificabili de-ai demenței. Astfel, ei au descoperit cele mai mari trei pericole care atentează la sănătatea creierului.

Când vine vorba despre demență, există factori de risc, cum ar fi îmbătrânirea și genetica, ce nu pot fi modificați. De asemenea, există și factori de risc modificabili. Dacă știți care sunt aceștia, puteți lua măsuri pentru a reduce impactul lor și a vă proteja creierul.

Diabetul, poluarea și alcoolul, principalii inamici ai creierului

“Știm deja că există zone ale creierului care degenerează mai devreme decât altele odată cu procesul natural de îmbătrânire. În studiul de față, am descoperit că aceste porțiuni sunt cele mai vulnerabile la diabet, poluarea aerului cauzată de trafic (un factor din ce în ce mai important în apariția demenței) și alcool”, a declarat unul dintre autorii studiului, Gwenaëlle Douaud, profesor la University of Oxford.

Pe această cale, cercetătorii sugerează că anumite schimbări ale stilului de viață ar putea contribui la protejarea creierului. Spre exemplu, oamenii pot reduce consumul de alcool, pot mânca sănătos și face exerciții fizice pentru a preveni sau gestiona diabetul și evita, pe cât posibil, contextele în care sunt expuși la poluare.

dementa, factori de risc modificabili, fumat, poluare, cauze, diabet, educatie, pierderea auzului,

15 factori de risc modificabili ai demenței

În demersul lor, specialiștii au examinat scanările creierului a 40.000 de adulți, cu vârste cuprinse între 44 și 82 de ani, din Marea Britanie. Experții au urmărit modul în care regiunile fragile ale creierului sunt afectate de factori genetici și modificabili de-a lungul vieții. Factorii modificabili au fost grupați în următoarele categorii:

  • tensiune arterială;
  • colesterol;
  • greutate;
  • fumat;
  • depresie;
  • inflamație;
  • auz;
  • somn;
  • socializare;
  • cură de slăbire;
  • activitate fizică;
  • educație;
  • poluare (cantitatea de oxid de azot din aer);
  • diabet;
  • frecvența consumului de alcool.

Cei mai importanți factori de risc pentru demență s-au dovedit a fi: consumul de alcool, diabetul, expunerea la poluare, somnul, greutatea, fumatul și tensiunea arterială.

Deși descoperirile sunt deosebit de importante, cercetătorii menționează că sunt necesare mai multe investigații pentru a putea confirma și duce mai departe aceste rezultate.

40% dintre cazurile de demnță ar putea fi prevenite

Demența, un proces cu progresie lentă, însă ireversibilă, se referă la un cumul de simptome care afectează memoria, limbajul și gândirea. Aceasta afectează milioane de oameni și se manifestă pe măsură ce oamenii înaintează în vârstă. Specialiștii de la National Institute on Aging atrag atenția că aproximativ o treime din toți pacienții în vârstă de peste 85 de ani se pot confrunta cu o formă de demență. Există, totuși, speranță. Experții de la The Centers for Disease Control and Prevention estimează că până la 40% dintre cazurile de demență pot fi prevenite sau întârziate.

dementa, factori de risc modificabili, fumat, poluare, cauze, diabet, educatie, pierderea auzului,

Deși nu v-ați fi gândit niciodată, poluarea aerului iată că se află pe lista principalilor factori de risc ai demenței. Cum este posibil acest lucru? Ei bine, indirect. Poluantul dăunează creierului prin creșterea riscului de boli cardiovasculare și prin cauzarea de modificări precum inflamația.

Într-adevăr, poluarea aerului nu poate fi evitată. Ceea ce puteți face, însă, este să monitorizați cu ajutorul aplicațiilor nivelurile de poluare din zona dumneavoastră și să rămâneți acasă în zilele în care este depășită limita maximă. De asemenea, când traficul este intens, este recomandat să închideți ventilația și ferestrele ca să limitați expunerea la noxe.

dementa, factori de risc modificabili, fumat, poluare, cauze, diabet, educatie, pierderea auzului,

Pierderea auzului, la rândul ei, poate avea un impact negativ asupra funcției creierului. Totodată, contribuie la izolare socială și poate duce la depresie, alți factori de risc ai demenței. Corectarea pierderii auzului cu ajutorul unui aparat auditiv și cu vizite la audiolog pot încetini cu până la 48% declinului cognitiv seniorii care se confruntă cu surzenie.

dementa, factori de risc modificabili, fumat, poluare, cauze, diabet, educatie, pierderea auzului,

Învățarea continuă pe tot parcursul vieții este asociată unei bune sănătăți cognitive. Așadar, a învăța o limbă străină, a lua lecții de muzică sau a urma diferite cursuri ajută creierul mai mult decât ați crede.

 

sursă foto: shutterstock

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.