Revista care te menține sănătos

Știați că?

Aerul mai poluat provoacă mai multe infarcte

Dr. Olimpia Popa, medic specialist medicină de familie
18 noiembrie 2019
Share

Poluarea aerului e mai periculoasă decât ne imaginăm. Dovezi concludente în acest sens oferă rezultatele unui recent studiu realizat de cercetătorii de la King’s College London, care arată că atunci când poluarea aerului crește bursc, se produc mai multe stopuri cardiace, accidente vasculare cerebrale și crize de astm.

Oamenii de știință au făcut această descoperire după ce au analizat datele privind nivelurile de poluare și statisticile spitalelor din nouă mari orașe: Londra, Birmingham, Bristol, Derby, Liverpool, Manchester, Nottingham, Oxford și Southampton. Concret, ei au constatat că în zilele în care poluarea aerului era în jumătatea superioară a intervalului anual, în orașele respective s-au înregistrat, în medie, 231 de internări suplimentare și 124 de infarcte în plus. Totodată, a crescut cu 193 numărul de copii și adulți care au avut nevoie de tratament pentru astm. 

Cea mai gravă situație a fost raportată în Londra. Zilele cu poluare ridicată au provocat în capitala Marii Britanii un excedent de 87 de stopuri cardiace, 144 accidente vasculare cerebrale în plus și cu 107 crize astmatice grave mai mult. În Birmingham, vârfurile de poluare au condus la un plus de 12 atacuri de cord în afara spitalului, 27 de internări pentru accident vascular cerebral și încă 26 de astm. În celelalte orașe cuprinse în studiu, s-au înregistrat aproximativ șase infarcte de miocard și până la 14 internări suplimentare în spital atât pentru accident vascular cerebral, cât și pentru astm. Singurul oraș care a făcut notă discordantă a fost Derby. Aici datele nu au relevat o creștere vizibilă.

Cercetarea experților britanici demonstrează că poluarea aerului nu implică doar riscuri pe termen lung, ci și unele semnificative pe termen foarte scurt. Conform estimărilor, la nivel european, poluarea aerului ar fi responsabilă de aproximativ 500.000 de decese premature în fiecare an.

Nota pentru articolul «Aerul mai poluat provoacă mai multe infarcte»:5.00/ 5 (1 vot)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate