Revista care te menține sănătos

Știați că?

Ochii verzi sunt cei mai rari din lume

Dr. Dorel Drăghici, medic primar medicină de familie
4 decembrie 2019
Share
Ochii verzi sunt cei mai rari din lume

Aproximativ 79% din populația lumii are ochii căprui închis, ceea ce o face cea mai comună culoare de ochi din lume. În ordine descrescătoare se clasează cei albaștri, cu un procent de 8-10%, apoi cei de nuanțe deschise – căprui sau căprui-verde – care reprezintă 5% din populația globului și printre cele mai rare culori, ochii verzi, care reprezintă doar 2% din cele 7 miliarde ale lumii. Cu toate acestea, în topul celor mai rare culori care reprezintă <1% din populație se află nuanțele de gri și violet.

Explicația științifică? În urmă cu aproximativ 10.000 de ani, existau doar ochii căprui. Schimbarea istorică s-a produs în urma unei mutații care a redus producția de melanină la nivelul irisului. Diferențele de culoare a ochilor sunt rezultatul diferitelor cantități de granule de pigment de melanină din celulele irisului numite melanocite. Mai exact, o persoană cu mai puțină melanină în melanocitele irisului său va avea o culoare mai deschisă a ochilor (albastru sau verde, de exemplu) decât o persoană cu o concentrație mai mare de melanină, care cel mai probabil va avea ochii căprui.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.