Revista care te menține sănătos

Știați că?

Doi cercetători australieni au descoperit Helicobacter pylori

Dr. Luminiţa Aldea, medic primar medicină de familie
12 noiembrie 2019
Share
Doi cercetători australieni au descoperit Helicobacter pylori

În anul 2005, Barry Marshall și Robin Warren au primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, datorită faptului că în 1982 au descoperit bacteria Helicobacter pylori și rolul ei în apariția gastritei și a ulcerului peptic.

Sigur că primele observații despre această bacterie datează încă din secolul al XIX-lea, însă nimeni nu a putut să o izoleze și să o crească în laborator, astfel încât a fost neglijată.

Cei doi cercetători australieni au prelevat mai multe probe biologice din stomac și au realizat astfel o paralelă între severitatea inflamațiilor și numărul prezent de bacterii. Marshall însuși a înghițit o cultură de bacterii, a făcut gastrită, apoi și-a făcut o endoscopie și o biopsie, iar Helicobacter pylori a fost prezentă în mostrele de țesut.

Barry Marshall și Robin Warren au demonstrat mai apoi că H. pylori poate fi tratată cu succes cu ajutorul antibioticelor.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.