Revista care te menține sănătos

Digestie

Legatura dintre gastrita si Helicobacter pylori

Dr. Paul Bosonea, medic specialist gastroenterologie, Clinica de Diagnostic Gral, www.gralmedical.ro
20 ianuarie 2022
Share
Legatura dintre gastrita si Helicobacter pylori

Substantele corozive, refluxul biliar alcalin in stomac, ischemia, iradierea, arsurile severe, anumite medicamente, unele tipuri de alergii, infectiile bacteriene si virale, toate pot fi cauze ale gastritei. Dar printre primele verificate in caz de gastrita ar trebui sa fie infectia cu Helicobacter pylori.

Gastrita reprezinta procesul de inflamatie de la nivelul mucoasei stomacului. Gastritele pot fi clasificate dupa mai multe criterii; insa, ca evolutie, ele sunt acute sau cronice. Infectia cu bacteria Helicobacter pylori reprezinta o cauza frecventa pentru gastrita cronica. Desi este una dintre cele mai comune infectii cronice intalnite la om si colonizeaza stomacul a 50% din populatie, bacteria a fost descoperita in urma cu abia 30 de ani.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Gastrocalmin, recomandat pentru menţinerea confortului digestiv şi ameliorarea hiperacidităţii gastrice.

Legatura cu ulcerul si cancerul gastric

Principala cauza a infectarii este igiena defectuoasa a mainilor, alimentelor si a veselei. Transmiterea se poate face de la om la om (prin sarut, atingere), dar mai ales prin intermediul alimentelor sau a apei contaminate. Majoritatea persoanelor infectate cu Helicobacter pylori nu au simptome. Insa, o parte prezinta manifestari de tip gastritic, respectiv dureri cu caracter de arsura la nivel abdominal superior (in capul pieptului) legate de alimentatie, mai ales alimente iritante gastric, reflux, balonare, greata sau alte tulburari gastrice (indigestie).

Netratata, poate duce la complicatii precum ulcerul gastric sau duodenal, uneori complicat cu hemoragie sau perforatie. Foarte important de mentionat este ca o infectie cronica predispune la cancer gastric.  Aceasta bacterie este inclusa din 1994 in categoria carcinogenilor de clasa I, fiind cel mai important factor de risc recunoscut la ora actuala.

Cea mai sigura metoda de diagnostic

Diagnosticarea se face in mai multe feluri: prin determinarea antigenului fecal Helicobacter in proba de scaun; prin test biopsic recoltat cu ocazia unei evaluari endoscopice; prin test respirator (depistarea ureazei secretate) sau prin serologie din sange, ultima nefiind insa utila pentru diferentierea dintre infectia activa sau infectia vindecata.

Cea mai sigura si mai completa metoda de diagnostic ramane endoscopia digestiva care nu pune doar diagnosticul, ci stabileste cu certitudine gradul de afectare a stomacului. Este singura metoda care poate exclude complicatiile precum ulcerul si cancerul gastric.

Helicobacter pylori: tratament

gastrita helicobacter pylori

Tratament standard

Tratamentul este standardizat mondial. Majoritatea schemelor clasice includ doua antibiotice si un antisecretor gastric, cu durata de 10-14 zile, eficient in majoritatea cazurilor. Eficienta depinde in mare masura de complianta la tratament, de prezenta sau absenta rezistentei la unul dintre antibiotice (in Romania, din cauza utilizarii irationale exista persoane cu rezistenta la anumite antibiotice); de testarea si tratarea concomitenta a membrilor familiei pentru a preveni reinfectia.

Teste care certifica vindecarea

S-au descris cazuri de „reinfectie”, insa acestea au fost minoritare dar, in cele mai multe dintre ele, era vorba despre recrudescenta (revenirea intr-o forma mai intensa) aceleiasi infectii, suprimate temporar si nu definitiv. In mod obisnuit, odata eradicata cu adevarat infectia, aceasta se vindeca. Controlul eradicarii se face prin test respirator cu uree marcata radioactiv sau prin test fecal. Eeste se efectueaza la o distanta de cel putin o luna de la incheierea tratamentului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.