Revista care te menține sănătos

Digestie

Helicobacter pylori: tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
4 iunie 2020
Share
Helicobacter pylori: tratament

Helicobacter pylori este o bacterie in forma de spirala ce se gaseste in stomac. Forma acestei bacterii si felul in care se misca o ajuta sa penetreze mucoasa protectoare a stomacului, la nivelul caruia produce substante care il degradeaza si il fac mai susceptibil sa fie afectat de acizii gastrici.

De asemenea, bacteria se poate atasa de celulele din stomac, cauzand o inflamatie a stomacului (gastrita), si poate stimula secretia excesiva de acid gastric. In timp, infectia cu H. pylori poate creste riscul de ulcer gastric si duodenal si cancer la stomac.

Helicobacter pylori poate favoriza aparitia ulcerului

Ulcerul se caracterizeaza prin aparitia unei leziuni la nivelul mucoasei gastrice sau duodenale, respectiv o intrerupere a continuitatii peretelui gastric sau duodenal. Ulcerul apare prin ruperea echilibrului dintre factorii de agresiune si a celor de aparare ai mucoasei. Desi, initial, hipersecretia de acid clorhidric de la nivelul stomacului a fost considerata ca fiind principalul factor de ulcerogeneza, in prezent, este bine documentata importanta unui factor de agresiune bacterian, numit Helicobacter pylori . Desi modul de transmitere a H. pylori nu este pe deplin cunoscut, cercetatorii cred ca poate fi contactat din mancare si apa.

Tratament medicamentos

Un tratament pentru Helicobacter pylori se poate incepe doar atunci cand testul este pozitiv. Medicul dumneavoastra va va informa despre importanta acestui tratament, despre dozele recomandate, modul de administrare si de potentialele reactii adverse. In momentul de fata exista anumite medicamente acceptate international pentru tratamentul infectiilor cu H. pylori la persoanele cu ulcer gastric sau duodenal. Aceste tratamente sunt cunoscute ca tripla terapie cu ajutorul carora au fost raportate rate de vindecare de 85-90%.

Tripla terapie se administreaza timp de 10-14 zile. Tratamentul poate include omeprazol (protector gastric), amoxicilina si claritromicina (antibiotice) timp de 10 zile; subsalicilat de bismut, metronidazol si tetraciclina timp de 14 zile; sau lansoprazol, amoxilina si claritromicina, ce au fost aprobate pentru 10 sau 14 zile de tratament. Ratele de eradicare H. pylori au fost mai ridicate pentru un tratament de 7 zile cu lansoprazol, amoxicilina si claritromicina atunci cand au fost folosite de prima intentie, comparand cu levofloxacina, amoxicilina si lansoprazol.

Rezistenta la macrolide (metronidazol) la persoanele cu infectie cu H. pylori reprezinta o problema importanta. Desi mecanismele acestei rezistente sunt foarte complexe si neclare, s-a demonstrat ca exista niste mutatii la nivelul unor gene. O alta problema importanta in majoritatea tarilor este reprezentata de faptul ca multi copii cu infectie cu H. pylori sunt rezistenti la antibioticul claritromicina. Cauzele nu sunt cunoscute insa.

tratament helicobacter pylori

Atentie la efectele adverse ale tratamentului!

Toate tratamentele de eradicare a H. pylori au o incidenta crescuta de reactii adverse, precum greata sau gust de metal. Daca apar iritatii, voma sau diaree, tratamentul trebuie intrerupt.

Legatura dintre H. pylori si dispepsiile (indigestiile) non-ulceroase este inca sub semnul intrebarii. Oricum, chiar si aceste persoane beneficiaza de tratament de eradicare a bacteriei. Persoanele care prezinta simptome au o rata mai mare de vindecare comparativ cu cele care au dispepsie non-ulceroasa. Eradicarea H. pylori la persoanele fara ulcer gastric sau duodenal a rezolvat si dispepsia in cele mai multe cazuri.

Tratament chirurgical pentru Helicobacter pylori

Tratamentul chirurgical nu are importanta si nu este necesar in infecatia cu H. pylori. Dar poate fi luat in considerare pentru persoanele care au complicatii severe, precum cancerul de stomac. Daca banuiti ca aveti o infectie cu H. pylori, cel mai indicat este sa faceti o vizita medicului dumneavoastra, sa faceti un test destinat in acest sens si, astfel, sa aveti parte de un tratament corect si sanse mari de vindecare.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.