Revista care te menține sănătos

Digestie

Enzimele, cheia unei digestii fara probleme

Dr. Corina-Aurelia Zugravu, specialist igiena alimentației și nutriție; [email protected]
21 decembrie 2022
Share
Enzimele, cheia unei digestii fara probleme

Tubul digestiv nu poate absorbi proteine ca atare sau glucide. Este nevoie ca ele sa fie impartite in „caramizile” din care sunt alcatuite: aminoacizi si monozaharide. Travaliul este titanic, dar tubul digestiv e dotat cu arme infailibile – enzimele digestive.

Unul dintre sectoarele cele mai uimitoare ale corpului este tubul digestiv. El trebuie vazut ca o masinarie care, din alimente mai mult sau mai putin procesate, ajunge sa extraga nutrienti esentiali care sunt, mai apoi, orientati catre zonele care au nevoie de ei. Enzimele acestea sunt substante chimice secretate la diferite niveluri ale tubului digestiv, ca raspuns la stimuli alimentari. Primele enzime le regasim in saliva. Este vorba despre amilaza, care incepe inca din cavitatea bucala sa digere amidonul. Un biscuit sarat, mestecat bine, va deveni dulceag tocmai pentru ca amilaza a descompus amidonul in monozaharide care sunt dulci.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Efi-Digest; un supliment alimentar cu activitate enzimatică ridicată, pe bază de pancreatină, recomandat pentru: ameliorarea tulburărilor digestive cauzate de excesul culinar; îmbunătăţirea digestiei.

Enzimele, „muncitori” eficienti

In stomac, regasim enzime proteolitice, care digera proteinele pe care le consumam. Pancreasul exocrin, o glanda adiacenta tubului digestiv, este un mare producator de enzime care digera macronutrienti. Astfel, faciliteaza absorbtia lor. Intestinul subtiere este si el dotat cu multe enzime, printre care dizaharidazele, ce impart in monozaharide usor de absorbit substante cum sunt lactoza, zaharoza sau maltoza. In fiecare moment, enzimele digestive isi fac, tacute, treaba. Ne amintim de ele doar atunci cand apar probleme de digestie, de multe ori provocate chiar de noi.

Deficit de enzime = tulburari de digestie si malnutritie

Enzimele pot deveni deficitare atunci cand organele care le secreta sufera. Un pancreas bolnav nu va mai sintetiza enzime lipolitice suficiente, de exemplu, grasimile nu se vor mai digera corect si se vor elimina in scaun, luand dupa ele si elemente minerale valoroase sau vitamine liposolubile. Un alt exemplu des intalnit este cel al intolerantei la lactoza, ca urmare a malfunctiei lactazei, o dizaharidaza din intestinul subtire.

Lactoza va ramane nedigerata si va produce crampe si diaree. Inflamatii acute sau cronice, specifice sau nespecifice ale segmentelor tubului digestiv sau ale pancreasului pot sta la originea unei secretii necorespunzatoare de enzime, care are drept consecinta tulburari digestive, dar si malnutritie. Din aceasta cauza, principiile nutritive din alimente nu mai pot fi folosite si sunt eliminate ca atare.

Enzimele si sistemul imunitar

inainte-de-Care-este-tratamentul-potrivit

Care este tratamentul potrivit

In primul rand, nu exagerati cu mancarea. Daca o faceti, efectele vor fi cu certitudine negative, pentru ca enzimele nu pot fi secretate in cantitati industriale. In al doilea rand, evitati alimentele iritante sau alcoolul, deoarece pot inflama tubul digestiv si pancreasul. Si, nu in ultimul rand, adresati-va medicului pentru eventuale probleme. De cele mai multe ori, acestea se pot rezolva cu regim si cu un supliment cu enzime. Se recomanda suplimentele care contin enzime pancreatice si bila de origine animala si vegetala, astfel incat digestia sa se realizeze in mod normal. Chiar daca problema de baza, organica, nu poate fi solutionata in timp, enzimele exogene pot tine locul celor endogene, iar acest tip de produse este lipsit de riscuri pentru pacient.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.