Revista care te menține sănătos

Digestie

Diareea calatorului: simptome si tratament

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
4 iulie 2022
Share
Diareea calatorului: simptome si tratament

Diareea calatorului este o infectie a tractului digestiv, ce apare in urma consumului de alimente contaminate cu diversi germeni. Persoanele care manipuleaza alimente si nu isi dezinfecteaza corespunzator mainile dupa folosirea toaletei pot transmite infectia persoanelor care consuma aceste alimente.

Riscul de infectie variaza si depinde de tipul localurilor, fiind mai frecvent in cazul consumului de alimente cumparate de pe strada, deoarece nu sunt tinute in conditii igienice. Bacteria cea mai frecvent implicata in aparitia diareii calatorului este reprezentata de E. coli.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale, recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie.

Care sunt simptomele in diareea calatorului?

Cele mai frecvente simptome care apar in diareea calatorului sunt:

  • Instalarea brusca a scaunelor diareice
  • Greata si varsaturile
  • Balonarea
  • Nevoia urgenta de a merge la toaleta
  • Slabiciunea sau disconfortul
  • Eliminarea de gaze explozive si dureroase
  • Crampele abdominale
  • Scaderea apetitului

Diareea calatorului dureaza, in medie, intre 3 si 7 zile si, rareori, pune viata in pericol.

Infectia cu E. coli: cum poate fi prevenita

Tratamentul diareii calatorului

Ca in orice afectiune, este necesara vizita la medic si nu este indicata administrarea medicamentelor fara avizul acestuia, in special in cazul femeilor gravide sau al copiilor.

Tratamentul consta in special in inlocuirea lichidelor si a mineralelor pierdute prin scaunele diareice. Acest lucru se poate face prin administrarea sarurilor de rehidratare, conform indicatiilor medicului.

Medicamentele antidiareice pot scadea numarul scaunelor diareice, insa pot cauza, de asemenea, aparitia complicatiilor in cazul persoanelor cu infectii severe. Aceste medicamente nu trebuie folosite de persoanele cu febra inalta sau in cazul in care apare sange in scaun.

Antibioticele, precum doxiciclina, ciprofloxacina sau norfloxacina pot scurta durata bolii, insa nu sunt recomandate pentru prevenirea diareii calatorului, deoarece pot cauza aparitia altor probleme.

Este important ca orice persoana infectata sa consulte un medic daca prezinta simptome ale diareii calatorului. In cazul copiilor, aceasta necesita alt tip de medicamente.

Ce dieta trebuie adoptata dupa un episod de diaree?diareea_calatorului_secundara_inainte de CUM POATE FI PREVENITA DIAREEA CALATORULUI

Cum poate fi prevenita diareea calatorului?

In zonele in care conditiile de igiena sunt indoielnice, pot fi consumate doar urmatoarele bauturi: apa fiarta si racita, bauturi fierbinti (ceai, cafea) facute cu apa fiarta, bauturi imbuteliate, bere si vin. Evitati gheata, deoarece poate fi facuta din apa contaminata.

Este mai sigur sa beti lichide dintr-o sticla sau cutie nedesfacuta decat dintr-un recipient care poate nu este curat. In zonele in care exista apa contaminata, nu este indicat sa va spalati pe dinti cu apa de la chiuveta. Tot in aceste zone, este necesar sa evitati consumul de salate, fructe si legume cruzi, lapte si lactate nepasteurizate, carne cruda si fructe de mare.

Alimentele care au fost gatite si sunt inca fierbinti sunt, in general, sigure. Insa, trebuie evitate fructele de mare si pestele, chiar daca au fost preparate recent.

Este indica sa consultati imediat medicul daca:

  • Diareea este severa, contine sange si nu dispare in cateva zile
  • Diareea este insotita de febra si frisoane
  • Nu puteti tine sub control deshidratarea
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.