Revista care te menține sănătos

Prevenție

Infectia cu E. coli: cum poate fi prevenita

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
4 iulie 2022
Share
Infectia cu E. coli: cum poate fi prevenita

Infectia cu Escherichia coli (E. coli) este reprezentata de prezenta acestei bacterii la nivelul tractului digestiv, atat la animale, cat si la om. Exista mai multe tipuri, insa unele sunt mai agresive si cauzeaza diaree sangvinolenta, anemie severa sau insuficienta renala, putand duce chiar la deces.

Alte tulpini de E. coli pot cauza diverse infectii, inclusiv infectii de tract urinar. E. coli este contagioasa prin contactul cu fecale, atat animale, cat si umane. Acest lucru este posibil in cazul in care consumati apa sau alimente infectate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale, recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie.

Cum se transmite infectia cu E. coli si care sunt simptomele

Aceasta bacterie poate patrunde in carne, in timpul procesarii acesteia. Daca nu este gatita la o temperatura de cel putin 71° C, bacteria poate supravietui si infecta consumatorul. Alte produse ce pot fi contaminate cu E. coli sunt reprezentate de produsele lactate si anumite fructe si legume crude (salata, varza, cidru de mar nepasteurizat sau alte sucuri nepasteurizate). In plus, bacteria se poate raspandi si de la persoana la persoana, atunci cand persoana infectata nu se spala pe maini dupa folosirea toaletei sau prin folosirea obiectelor unei persoane infectate.

Unii oameni pot sa nu prezinte deloc simptome, in timp ce majoritatea se confrunta cu diaree sangvinolenta, crampe abdominale, greata si varsaturi. Atunci cand sangele sau rinichii sunt afectati, pot fi observate: paloarea pielii, febra, slabiciune, invinetirea si eliminarea unei cantitati mici de urina.

Cum puteti preveni infectia cu E. coli

Iata ce sfaturi puteti urma daca aveti o infectie cu E. coli ce cauzeaza diaree sau diaree sangvinolenta:

  • Nu folositi medicamente impotriva diareei daca aveti diaree cu sau fara sange, in cazul in care suspectati o infectie cu E. coli!
  • Hidratati-va bine! Beti cu inghitituri mici apa sau bauturi de rehidratare, pentru a inlocui pierderea de lichide si pentru a va rehidrata. Deshidratarea este mai periculoasa la bebelusi. Din acest motiv, mergeti la spital daca o observati la acestia. Stomacul nu poate digera o cantitate prea mare de lichide deodata. Semnele deshidratarii includ: uscaciunea gurii, lipsa lacrimilor, urina inchisa la culoare si ameteala. La copii si varstnici (peste 65 de ani) pot sa apara semne de afectare a rinichilor sau a sangelui, febra, slabiciune, paloare a pielii sau eliminarea unei cantitati mici de urina. Este necesar sa consultati un medic imediat dupa observarea acestor simptome.
  • Gatiti carnea la o temperatura de cel putin 71° C. Carnea de vita trebuie gatita pana la disparitia culorii rozaliu, dar nu va bazati doar pe culoare. Folositi un termometru special pentru carne. Daca mancati carne la restaurant, taiati-o inainte pentru a vedea daca a fost gatita suficient. Zeama care se scurge din carne trebuie sa fie transparenta sau galbuie. Urmele roz semnifica prepararea termica insuficienta a acesteia. Nu consumati niciodata carne cruda sau insuficient preparata!

secundara_e_coli_inainte de Atunci cand gatiti este recomandat sa

Atunci cand gatiti este recomandat sa:

  • Va spalati mainile bine cu apa fierbinte si sapun, in special dupa ce ati intrat in contact cu carnea cruda.
  • Spalati intotdeauna ustensilele de gatit (lemnul de taiat, vasele etc.) cu apa fierbinte si cu detergent de vase, daca au intrat in contact cu carnea cruda. Nu puneti niciodata carnea gatita in aceeasi farfurie in care a fost carnea cruda, decat daca a fost bine spalata si uscata.
  • Folositi suporturi separate pentru taiat, unul pentru carne cruda si altul pentru alte alimente.
  • Tineti la distanta carnea cruda de legume, fructe, paine si alte alimente gata de servire.
  • Consumati doar produse lactate si sucuri pasteurizate. Verificati eticheta produselor.
  • Beti doar apa tratata corespunzator.
  • Daca mergeti in calatorie intr-o tara in care sursele de apa sunt nesigure, evitati consumul de apa de la robinet. Puteti consuma apa fiarta si racita sau imbuteliata. In plus, evitati consumul de fructe si legume proaspete inainte de a le decoji.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.