Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Sete excesivă? Aflaţi care sunt cauzele

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
27 octombrie 2023
Share
Sete excesivă? Aflaţi care sunt cauzele

Setea excesivă, cunoscută și sub numele de polidipsie, poate fi cauzată de diverși factori. Iată câteva cauze posibile ale setei excesive.

Dacă vă confruntați cu o sete excesivă, este indicat să beți o cantitate adecvată de apă pe parcursul zilei pentru a vă menține hidratat, să evitați sau limitați cafeaua, alcoolul și să vă monitorizați urina. Dacă sunteți hidratat corespunzător, urina ar trebui să aibă o culoare galben pal. O urină mai închisă la culoare poate indica deshidratare, iar frecvența crescută poate fi un semn al anumitor afecțiuni medicale.

În plus, este important să consultați un medic pentru o evaluare și efectuarea unor investigații mai amănunțite, mai ales dacă setea excesivă este persistentă, severă sau este însoțită de alte simptome îngrijorătoare. Acesta va putea să determine cauza care stă la baza setei excesive și să vă recomande un tratament adecvat.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Rehidrafort. Supliment alimentar sub formă de săruri de rehidratare care contribuie la restabilirea echilibrului electrolitic prin compensarea rapidă a pierderii de minerale şi lichide.

Setea excesivă, principalele cauze

Deshidratarea

De cele mai multe ori, setea excesivă are drept cauză deshidratarea. Atunci când organismul nu primește o cantitate corespunzătoare de lichide, declanșează setea ca un mecanism de încurajare a rehidratării.

Nivelurile ridicate de zahăr în sânge

În cazul persoanelor cu diabet, în special la cele cu diabet necontrolat, setea excesivă poate fi un simptom al hiperglicemiei (nivel ridicat de zahăr în sânge). Atunci când nivelul de zahăr din sânge este ridicat, rinichii încearcă să elimine excesul de glucoză prin producerea de mai multă urină, ceea ce duce la creșterea pierderilor de lichide și la creșterea setei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport; care contribuie la menţinerea glicemiei în limite normale.

Diabetul insipid

Această afecțiune nu are legătură cu diabetul zaharat și apare atunci când organismul are dificultăți în reglarea nivelului de lichide. Ea poate fi cauzată de lipsa hormonului antidiuretic (ADH), care este responsabil pentru controlul cantității de apă excretată în urină. În lipsa unui ADH suficient, rinichii produc cantități mari de urină diluată, ceea ce duce la creșterea setei pentru a compensa pierderea de lichide.

setea excesivă, setea, deshidratare, medicamente,

Medicamentele

Anumite medicamente, cum ar fi diureticele (pastile pentru eliminarea apei din organism) utilizate pentru tratarea hipertensiunii arteriale sau a afecțiunilor cardiace, pot crește producția de urină și pot duce la sete excesivă.

Gura uscată

Afecțiunile care cauzează uscăciunea gurii, cum ar fi sindromul Sjögren sau anumite medicamente, vă pot cauza setea excesivă.

Transpirația excesivă

Dacă efectuați o activitate fizică intensă sau sunteți expus la căldură, transpirația excesivă poate duce la pierderea de lichide, rezultând setea (excesivă).

Factorii psihologici

Afecțiunile psihologice, cum ar fi polidipsia psihogenă (care se caracterizează prin consumul compulsiv de apă) pot provoca sete excesivă.

Dezechilibrele hormonale

Dezechilibrele unor hormoni (cum ar fi hormonul tiroidian) sau ale unor anumiți electroliți, pot afecta reglarea fluidelor și pot duce la creșterea setei.

Anumite afecțiuni medicale

Afecțiuni precum bolile de rinichi sau de ficat, precum și anumite infecții pot avea setea excesivă ca simptom.

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.