Revista care te menține sănătos

Medicină generală

6 tulburari ce pot imita depresia

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
6 decembrie 2021
Share
6 tulburari ce pot imita depresia

Depresia afecteaza milioane de persoane anual. Majoritatea celor cu depresie sunt diagnosticate corect si se pot recupera cu terapia adecvata si/sau cu tratament medicamentos. Insa, exista suficiente cazuri in care in spatele simptomelor specifice depresiei se ascunde o alta afectiune.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Simptome precum oboseala, sentimentele de vinovatie, iritabilitatea, insomnia, scaderea apetitului, pierderea interesului pentru activitatile zilnice, tristetea persistenta, anxietatea si gandurile de suicid fac parte din tabloul clinic al depresiei. Cu toate acestea, exista si alte afectiuni care o pot mima. Depresia clinica este o tulburare mintala, insa si afectiuni tiroidiene sau obiceiuri gresite din dieta pot duce la aparitia simptomelor asemanatoare. Iata care sunt tulburarile care seamana cu depresia.

Deficitul de vitamina D

Vitamina D este esentiala pentru functionarea intregului organism, insa, deficitul acesteia este frecvent asociat cu simptomele depresiei, inclusiv la copii sau adolescenti. Mai mult, deficitul de vitamina D chiar poate duce la instalarea depresiei. Cea mai buna sursa de aceasta vitamina este reprezentata de razele solare, dar exista anumite situatii in care absorbtia acestora este ingreunata sau imposibila (istoric de cancer de piele, pielea inchisa la culoare, locuitul in zone innorate etc.). Suplimentele alimentare sunt usor de gasit, dar trebuie administrate doar la avizul medicului, dupa ce efectuati analize de laborator. Vitamina D sub forma de picaturi are o absorbtie mai buna.

Hipotiroidismul

Acesta poate avea simptome asemanatoare cu depresia: oboseala excesiva, iritabilitatea si dificultatea de a lua decizii. Este necesar sa efectuati teste de laborator pentru a afla nivelul hormonilor tiroidieni. De cele mai multe ori, aceasta afectiune nu este diagnosticata la timp si poate determina aparitia unor astfel de simptome.

Hipotiroidismul si complicatiile sale

Nivelul scazut al zaharului din sange

In cazul persoanelor predispuse la anxietate si depresie, pot aparea schimbarile de comportament, in special daca au un nivel scazut al zaharului in sange. Aceste doua tulburari se manifesta la persoanele excesiv de sensibile si emotive, iar daca au o carenta alimentara, pot deveni si mai accentuate. De cele mai multe ori, persoanele care sufera fluctuatii ale zaharului in sange (ori prea crescut, ori prea scazut) prezinta rezistenta la insulina, fiind predispusi la aparitia diabetului tip 2. Simptomele depresiei moderate spre severe cresc rezistenta la insulina de trei ori mai mult.

depresia si deshidratarea

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Rehidrafort cu aromă de portocale, recomandat în stări de deshidratare, când organismul pierde cantităţi mari de apă prin diaree, vărsături sau transpiraţie.

Deshidratarea

Corpul uman este alcatuit in cea mai mare parte din apa, iar aceasta este esentiala pentru functionarea normala a organismului. Atunci cand va este sete, inseamna ca sunteti deja deshidratat. Atunci cand deshidratarea este instalata, pot aparea simptome care le mimeaza pe cele din depresie.

Intolerantele alimentare

Intolerantele alimentare cauzeaza aparitia unor simptome stanjenitoare, precum diareea, umflaturile sau iritatii ale pielii, ca urmare a consumului de alimente sau bauturi ce nu pot fi digerate corespunzator de catre organism. Unele alimente pot declansa inflamatia, in acelasi mod in care o fac si unele substante toxice. Aceste reactii alergice pot cauza si schimbari ale dispozitiei, cu aparitia unor simptome asemanatoare cu cele din depresie.

Sevrajul de cofeina

Cofeina are in organism efecte asemanatoare unor droguri. Cafeaua este benefica pentru sanatate daca este consumata in cantitati moderate. Daca obisnuiti sa consumati o cantitate mare de cafea, lipsa acesteia poate duce la aparitia simptomelor de sevraj. De multe ori, aceste simptome sunt asemanatoare cu cele ale depresiei si pot fi confundate cu aceasta. Daca simtiti ca sunteti nervos, anxios sau aveti sentimente corelate cu depresia, in special daca nu ati consumat cafea de ceva timp, este posibil sa fie vorba mai degraba despre sevrajul de cofeina.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.