Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Sunteti la risc? 5 factori care predispun la obezitate

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
10 octombrie 2018
Share

Obezitatea este din ce in ce mai frecventa din cauza stilului de viata nesanatos si reprezinta unul dintre factorii de risc pentru mai multe afectiuni. Multa vreme s-a crezut ca grasimea este un tesut inert. In prezent, se cunoaste faptul ca grasimea, in special cea intraabdominala, are un impact semnificativ asupra metabolismului.

O greutate corporala mai mare cu 20% decat valoarea considerata normala creste riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, in special la persoanele care au o cantitate mare de grasime la nivelul abdomenului. Cel mai folosit parametru de evaluare a greutatii corporale este indicele de masa corporala (IMC). Iata semnele care arata risc crescut pentru obezitate.

Dormiti mai putin de 7 ore pe noapte

Pe langa faptul ca odihna suficienta previne multe afectiuni, precum cele cardiovasculare, accidentul vascular cerebral si depresia, aceasta previne si acumularea de kilograme in exces si obezitatea. Pentru a va bucura de cat mai multe beneficii, este recomandat sa dormiti sapte-opt ore pe noapte, fara intreruperi. Daca somnul este insuficient, hormonii de stres si alti factori inflamatori sunt secretati. Cortizolul este un hormon al stresului ce joaca un rol foarte important in acumularea de kilograme. In timp, kilogramele acumulate duc la obezitate.

Gatiti mai putin de trei ori pe saptamana

In zilele noastre, a crescut consumul de alimente de tip fast-food, ceea ce a dus la cresterea ratei obezitatii in cazul tuturor categoriilor de varsta, de la copii la adulti. Atat barbatii, cat si femeile care isi pregatesc masa acasa, gatind sanatos, au mai putine sanse de a acumula kilograme si de a dezvolta diabet de tip 2.

7 moduri prin care puteti slabi in 7 zile

Mancati haotic

Unele persoane au o dieta bazata pe grasimi saturate nesanatoase, alimente prajite, multe oua, carne procesata (mezeluri, carnati, conserve), precum si bauturi carbogazoase pline de zahar. Acest tip de dieta, impreuna cu sedentarismul, duce in final la aparitia obezitatii. In plus, cresc riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare, inclusiv infarctul miocardic si accidentul vascular cerebral.

Folositi masina prea des

Daca, in loc sa mergeti pe jos sau cu mijloacele de transport in comun, preferati sa mergeti cu masina, aveti un risc mai mare de a deveni obez, deoarece, astfel, adoptati un stil de viata sedentar.Persoanele care folosesc mijloacele de transport in comun au un risc mai mic de a acumula kilograme in plus, comparativ cu cele care prefera masina personala. Incercati, in loc de masina, sa mergeti mai mult pe jos sau cu bicicleta. De asemenea, daca mergeti cu metroul, urcati scarile, nu le folositi pe cele rulante sau liftul.

Aveti rude care sufera de obezitate

In timp ce alti factori de risc pot fi modificati, factorii genetici nu pot fi controlati. Daca unul sau ambii parinti sufera de obezitate, trebuie sa fiti mai atenti cu propria silueta si sa controlati mai bine stilul de viata pe care il adoptati, inclusiv dieta si exercitiile fizice. Unele gene ofera tendinta de a manca necontrolat in randul copiilor si adolescentilor, iar obezitatea poate sa apara cu precadere in unele familii, de la parinti la copii.

Ce legatura exista intre obezitate si bolile cardiovasculare

Sfatul specialistuluila sfatul specialistului result

Cea mai stransa legatura este intre obezitatea abdominala si asa-zisul sindrom de rezistenta la insulina, care duce la aparitia diabetului zaharat de tip 2. Mai mult, riscul pentru acest tip de diabet se leaga de circumferinta abdominala in mod direct si independent de indicele de masa corporala. Pentru a evita instalarea obezitatii, este necesar sa mentineti un stil de viata sanatos, alcatuit dintr-o dieta echilibrata, bazata pe multe fructe si legume, carne slaba gatita prin fierbere, la abur sau la gratar, dieta asociata cu exercitii fizice regulate si un somn odihnitor.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

[email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.