Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Recuperarea prin mobilitate: rolul bastoanelor ortopedice în procesul de vindecare

22 septembrie 2023
Share
Recuperarea prin mobilitate: rolul bastoanelor ortopedice în procesul de vindecare

Indiferent că ne referim la afecțiuni cornice sau acute, este important să ne îngrijim sănătatea și să nu dăm înapoi de la niciun efort pentru a ne-o menține sau pentru a ne-o recupera. În situația unora dintre pacienți, un rol esențial în procesul de vindecare îl are bastonul ortopedic. Aceste dispozitive medicale reprezintă un sprijin semnificativ de-a lungul procesului de recuperare în urma unui traumatism sau a unei boli.

Unele persoane au nevoie să folosească bastonul ortopedic doar pentru o perioadă limitată de timp (câteva săptămâni sau câteva luni), însă există și pacienți care trebuie să îl folosească mai mulți ani sau chiar permanent. Avem de-a face cu un dispozitiv ideal în situația persoanelor cu hernie de disc, a celor cu contracții musculare, fracturi, luxații sau entorse. Pe de altă parte, bastoanele pot fi utile și în cazul pacienților cu boli reumatismale, celor cu anumite diformitați sau celor care au suferit amputații.

Specialiștii recomandă utilizarea de bastoane ortopedice atât pentru a diminua durerile resimțite, cât și pentru a îmbunătăți mobilitatea persoanelor cu astfel de probleme de sănătate. În rândurile care urmează veți putea găsi informații despre importanța bastoanelor ortopedice, despre felul în care trebuie folosite pentru a obține rezultatele așteptate, precum și despre beneficiile pe care aceste dispozitive le au în cazul anumitor pacienți.

Ce sunt bastoanele ortopedice și în ce fel sunt de ajutor?

Bastoanele ortopedice mai sunt denumite uneori și „bastoane pentru mers”, fiind vorba despre niște dispozitive medicale concepute special pentru a fi de ajutor persoanelor care se află în perioada de recuperare în urma unei accidentări sau celor care suferă de anumite boli cronice. Cele mai multe dintre aceste bastoane pot să fie reglate în funcție de înălțimea utilizatorului, asigurând astfel o potrivire corectă care favorizează stabilitatea persoanei respective.

Scopul principal al unui baston ortopedic este să redistribuie greutatea corporală a utilizatorului atunci când acesta se deplasează prin mers sau atunci când desfășoară anumite activități, având capacitatea de a reduce tensiunea și presiunea care sunt exercitate la nivelul unor articulații afectate sau la nivelul membrelor cu probleme. Datorită bastoanelor ortopedice poate fi evitată suprasolicitarea și pot fi reduse atât disconfortul cât și durerile care apar în timp ce pacientul se mișcă.

Unul dintre sfaturile specialiștilor pentru persoanele care folosesc bastoane ortopedice este acela de a îndepărta covoarele sau carpetele din locuință, pentru a evita posibila alunecare. De asemenea, aceștia recomandă securizarea cablurilor din încăperi și achiziționarea de covorașe antiderapante pentru baie.

baston, baston ortopedic, bastoane ortopedice,

În ce situații este recomandată folosirea bastonului ortopedic?

Utilizarea acestor dispozitive medicale este recomandată în cazul mai multor categorii de pacienți. De exemplu, persoanele care au trecut printr-o intervenție chirurgicală la nivelul membrelor inferioare pot avea mult de câștigat dacă folosesc bastoane ortopedice în perioada postoperatorie. Este vorba despre pacienți cărora le-a fost înlocuită articulația genunchiului sau a șoldului, aceștia putând să își mențină stabilitatea și să evite plasarea unei greutăți excesive asupra articulației respective. Bastoane ortopedice se recomandă și persoanelor care au suferit traumatisme sau fracturi ale membrelor inferioare, datorită faptului că ajută la reducerea presiunii la nivelul zonei afectate și la îmbunătățirea mobilității în perioada de recuperare. De asemenea, și calitatea vieții persoanelor în vârstă poate fi îmbunătățită prin utilizarea acestor bastoane de mers.

Se poate ca medicul să vă recomande utilizarea unui baston ortopedic dacă suferiți din cauza unor afecțiuni cronice ale articulațiilor, așa cum sunt de exemplu artrita sau osteoartrita, pentru că aceste dispozitive ajută la scăderea în intensitate a durerii și la îmbunătățirea mobilității. Și persoanele cu anumite afecțiuni neurologice pot beneficia de avantajele folosirii unui baston ortopedic, așa cum este situația pacienților cu boala Parkinson sau a celor care suferă de scleroză multiplă, aceștia având nevoie atât să își poată menține echilibrul cât și să se poată deplasa mai ușor. Și persoanele care au suferit un accident vascular cerebral (AVC) pot obține un plus de sprijin și de stabilitate datorită utilizării bastonului ortopedic, reducându-se astfel riscul de a cădea și îmbunătățind independența în timpul mișcărilor. 

Dacă o persoană prezintă hipotrofii sau atrofii musculare, bastonul ortopedic este necesar pentru doar câteva ore ca parte a tratamentului. Este important de luat în calcul faptul că, pentru o recuperare completă, pacientul va trebui să urmeze sfaturile medicului sau ale terapeutului în legătură cu perioada de repaus necesară și cu gimnastica medicală specifică acestor cazuri.

Cum se folosește corect un baston ortopedic?

Pentru a vă asigura că beneficiați de toate avantajele pe care le puteți avea în urma utilizării unui baston ortopedic, este esențial să îl folosiți corect. Acesta își va dovedi eficiența în special dacă înainte de a-l achiziționa consultați un medic sau un terapeut, specialistul fiind cel mai în măsură să vă recomande modelul adecvat nevoilor dumneavoastră și să vă explice cum trebuie să îl utilizați.

Din punct de vedere al reglării înălțimii, trebuie să țineți cont că mânerul bastonului trebuie să fie poziționat la nivelul încheieturii mâinii atunci când stați în picioare.

Atunci când pășiți trebuie să mențineți postura corectă a corpului, fiind necesar ca unghiul format cu bastonul să fie de aproximativ 15 – 20 de grade în timpul mersului.

Pentru ca greutatea să fie transferată în sensul de mers, trebuie ca utilizatorul să apese ferm în baston. Există anumite exerciții pentru sprijin și echilibru pe care le puteți învăța de la un terapeut, aceste tehnici fiind extrem de utile pentru îmbunătățirea mobilității. Este recomandat să verificați din când în când starea bastonului, pentru că acesta se uzează în timp și trebuie să îl înlocuiți pentru a evita o eventuală accidentare provocată de deteriorarea dispozitivului. 

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.