Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

De ce este important să folosiţi bastonul ortopedic corect

28 aprilie 2023
Share
De ce este important să folosiţi bastonul ortopedic corect

Atunci când o persoană se deplasează mergând, are nevoie atât de stabilitate, cât și de forță de deplasare. În cazul persoanelor în vârstă și al pacienților cu anumite afecțiuni, precum și al celor care au suferit o accidentare sau care au trecut printr-o intervenție chirurgicală, poate să fie nevoie de anumite mijloace tehnice care să îi ajute să se deplaseze prin mers. Toate aceste mijloace au rolul de a oferi siguranță utilizatorului, redistribuind greutatea corporală către brațele acestuia.

În urmă unei evaluări de specialitate, în funcție de tipul și gradul de severitate al afectării, pacientul poate fi sfătuit să folosească un baston ortopedic, un cadru de mers sau cârje cu susținere axilară sau sub coate. Tot în funcție de indicațiile specialistului și de starea fiecărui pacient se stabilește și perioada de timp în care vor fi folosite aceste dispozitive medicale, precum și modul lor de utilizare. Puteți alege dintr-o ofertă variată de bastoane ortopedice, cu trei sau cu patru picioare de sprijin, pliabile sau reglabile, fabricate din diverse materiale.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic. Contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingrediente active.

Când și de ce este recomandată folosirea unui baston ortopedic?

Se poate să fie nevoie să folosiți un baston ortopedic pentru câteva săptămâni sau pentru câteva luni, însă sunt și cazuri în care este nevoie să îl folosiți de-a lungul mai multor ani, uneori și pentru tot restul vieții. Aceste mijloace tehnice pentru înlesnirea deplasării sunt utile în situația persoanelor care au suferit contracții musculare, entorse, luxații sau fracturi, precum și în cazul celor cu hernie de disc.

Specialistul vă poate recomanda folosirea în permanență a unui baston ortopedic în cazul în care ați trecut printr-o intervenție chirurgicală la nivelul membrelor inferioare, în caz de luxație congenitală de şold sau dacă există o plagă. De regulă, utilizarea permanentă pe tot parcursul vieții a acestor dispozitive medicale se recomandă persoanelor care suferă de boli neurologice, celor cu amputații sau diformităţi, precum și acelora cu boli reumatismale sau ortopedice.

În cazul în care este vorba despre atrofii sau hipotrofii musculare, bastonul ortopedic poate fi necesar doar pentru câteva ore în procesul de tratament și vindecare. Desigur, pentru ca recuperarea să fie completă, în paralel cu folosirea acestor dispozitive, specialistul vă recomandă repaus și gimnastică medicală – pentru perioada de timp care se impune în funcție de fiecare caz în parte.

baston ortopedic,

Cum se folosește corect un baston ortopedic?

Bastonul ortopedic asigură un sprijin foarte bun pentru persoanele care întâmpină probleme de echilibru, pentru cele care acuză durere în zona picioarelor, precum și pentru acelea care constată o scădere din punct de vedere a forței musculare. Există câteva lucruri de care specialiștii vă îndeamnă să țineți cont atunci când utilizați un baston ortopedic, recomandările vizând poziționarea corectă a acestuia inclusiv în timpul urcatului și coborâtului scărilor. De exemplu, atunci când vă așezați sau vă ridicați de pe un scaun sau o canapea folosind un baston ortopedic, trebuie să vă sprijiniți în piciorul sănătos și în baston, țînând piciorul afectat puțin deasupra suprafeței de deplasare.

Poziționarea bastonului ortopedic în timpul mersului  

Dacă ne referim la poziționarea corectă a bastonului, acesta trebuie ținut la nivelul încheieturii mâinii atunci când pacientul stă în poziție dreapta, iar în timpul utilizării pacientul trebuie să țină cotul puțin îndoit. Pentru situațiile în care pacientul se deplasează mergând, este necesar ca acesta să rețină că bastonul trebuie mișcat odată cu piciorul afectat și trebuie să atingă în același timp suprafața de deplasare. Se recomandă ca bastonul să fie așezat cu un pas înainte și să fie mișcat piciorul bolnav, iar următorul pas să fie făcut cu piciorul care nu este afectat.

Folosirea bastonului ortopedic la urcatul și coboratul scărilor

Pentru a vă asigura că urcați și coborâţi scările folosind corect un baston ortopedic, trebuie să procedați astfel:

  • poziționați piciorul sănătos pe prima treaptă și urcați-l pe cel afectat după aceea, odată cu bastonul;
  • la coborâre, așezați bastonul pe treaptă inferioară și coborâți întâi cu piciorul afectat, coborându-l apoi și pe cel sănătos.

Recomandări pentru persoanele care folosesc un baston ortopedic

Persoanele care utilizează un baston ortopedic sunt sfătuite să îndepărteze din locuință covoarele și carpetele pe care ar putea aluneca. De asemenea, li se recomandă să securizeze cablurile din toate încăperile și să folosească la baie covorașe antiderapante, înălțător de toaletă și bare speciale pentru susținere. 

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.