Revista care te menține sănătos

Medicină generală

Trigliceridele: de ce sunt periculoase in exces

12 ianuarie 2018
Share

Trigliceridele (TG) reprezinta un tip special de grasimi care, alaturi de colesterolul total, constituie profilul lipidic. Colesterolul intra in constitutia membranelor celulare si in compozitia unor hormoni, iar trigliceridele reprezinta unul dintre principalele rezervoare de energie ale organismului, fiind, in acelasi timp, si transportori ai colesterolului in sange.

In urma procesului de digestie, organismul se confrunta cu un surplus de calorii care se depoziteaza in adipocite sub forma de trigliceride. Ulterior, acestea sunt eliberate intre mese, pentru a asigura nivelul energetic al organismului. In general, trigliceridele provin din alimentatie, insa o mica parte este sintetizata si la nivelul ficatului. Medicii recomanda masurarea nivelului trigliceridelor ca parte a unei investigatii ce implica si verificarea concentratiei nivelului colesterolului din sange.

 

Factori care duc la cresterea trigliceridelor

Cresterea TG poate fi provocata de consumul de alcool, alimentatia in exces insotita de sedentarism, fumat, stres, sau poate fi un defect al metabolismului grasimilor transmis genetic. Indiferent de cauza, administrarea medicamentelor hipolipemiante trebuie facuta cu discernamant, doar atunci cand scaderea valorii trigliceridelor nu a fost determinata de dieta sau de exercitiul fizic.

 

Risc de ateroscleroza si afectiuni cardiace

In cazul in care se impune terapia medicamentoasa, trebuie facute si pauze de la tratament, pentru a evita suprasolicitarea ficatului. In caz contrar, excesul de trigliceride plasmatice (numit in termeni medicali hipertrigliceridemie) formeaza, alaturi de colesterolul „rau”, placi de aterom ce se depun pe interiorul vaselor sangvine (ducand la ateroscleroza). Acest lucru mareste riscul de accident vascular cerebral, atac de cord si alte boli cardiace.

 

Nu faceti exces de grasimi saturate sau prajeli

Daca in urma unui control medical ati aflat ca nivelul trigliceridelor este ridicat, este bine sa tineti cont de cateva sfaturi:

  • Evitati excesul de grasimi saturate sau prajeli.
  • Limitati consumul de bauturi alcoolice si dulciuri.
  • Renuntati la fumat.

In schimb, este indicat sa mancati cat mai multe fructe si legume in stare cruda si sa faceti efort fizic cel putin 30 de minute pe zi. Potrivit actualelor norme in vigoare, nivelul optim al trigliceridelor nu ar trebui sa depaseasca 150 mg/dl. Uneori, nivelul crescut al trigliceridelor poate fi semn ca pacientul sufera de boli de ficat ori pancreas, alteori, poate aparea pur si simplu ca urmare a efectelor adverse ale unor medicamente.

 

Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Eduard Bratu
Medic medicina generala
Centrul Medical MediClass

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.