Revista care te menține sănătos

Știri

3600 de pași pe zi sunt de mare folos inimii

Mădălina Cristea; sursă: everydayhealth.com
5 martie 2024
Share
3600 de pași pe zi sunt de mare folos inimii

Mitul celor 10000 de pași a fost demontat de un nou studiu. Femeile în vârstă de peste 60 de ani ar putea reduce cu 26% riscul de insuficiență cardiacă prin simpla parcurgere a 3600 de pași (aprox. 3 kilometri) pe zi.

Obiectivul este unul rezonabil, consideră cercetătorii americani care au făcut descoperirea. Aceștia au publicat recent în JAMA Cardiology o perspectivă promițătoare asupra sănătății inimii.

Mișcarea chiar face diferența

În demersul lor, cercetătorii și-au propus să evalueze ce impact are mișcarea de zi cu zi asupra riscului de insuficiență cardiacă în rândul doamnelor cu vârste cuprinse între 63 și 99 de ani. La studiu s-au înscris, în perioada martie 2012 – aprilie 2014, aproximativ 6000 de femei cu media de vârstă de 79 de ani. Acestea nu aveau insuficiență cardiac la momentul începerii proiectului. Timp de șapte zile consecutive, fiecare doamnă a purtat câte un accelerometru pe șold. Astfel, pe baza nivelului de activitate, au fost identificate patru grupuri:

  • cel mult 276 de minute de activitate/zi și cel mult 2164 de pași/zi;
  • între 276-336 de minute de activitate/zi și între 2164-3210 de pași/zi;
  • între 337-397 de minute de activitate/zi și între 3211-4541 de pași/zi;
  • peste 397 de minute/zi și peste 4541 de pași/zi.

Rezervă online şi ridică suplimentul alimentar CardioVita din cea mai apropiată farmacie Catena. Acesta contribuie la reducerea oboselii şi la menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

În urma centralizării s-a constatat că, în medie, femeile au fost active aproximativ 5.5 ore (340 de minute) pe zi. Aproxiamtiv 85% din această activitate a constat în realizarea de activități casnice sau de îngrijire, precum sălarea vaselor sau uscarea părului. Participantele au stat, în medie, 10 ore și 20 de minute pe zi.

Pe parcursul unei perioade de urmărire de aproximativ 7.5 ani, cercetătorii au înregistrat 407 cazuri de insuficiență cardiacă. Pe această cale, cercetătorii sugerează că statul îndelungat pe scaun prezintă un risc crescut de a face boala. Mai exact, fiecare oră și jumătate de sedentarism este asociată unui risc cu 17% mai mare de a face insuficiență cardiacă.

insuficienta cardiaca, sedentarism, 3600 de pasi pe zi, sanatatea inimii,

Mai puțin timp pe canapea, mai multă sănătate

Pe de altă parte, pentru fiecare 70 de minute/zi de activitate fizică de intensitate ușoară, cum ar fi treburi casnice, participantele au avut cu 12% mai puține șanse de a dezvolta insuficiență cardiacă. Pentru fiecare 30 de minute de activitate fizică de intensitate ridicată (cum ar fi mersul pe jos și urcarea scărilor) participantele au prezentat cu 16% mai puține șanse de a face boala.

Pe această cale, specialiștii atrag atenția că reducerea timpului petrecut canapea și creșterea numărului de pași parcurși în fiecare zi ar putea face diferența când vine vorba despre sănătate.

Obiectivul de aproximativ 3600 de pași pe zi este ușor de urmărit, chiar și cu telefonul. În același timp, e bine de știut că norma se poate atinge și prin activități obișnuite precum treburile din gospodorie și un drum până la magazinul din apropierea casei.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.