Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Osteoartrita tricompartimentala: simptome si factori de risc

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
22 septembrie 2023
Share
Osteoartrita tricompartimentala: simptome si factori de risc

Osteoartrita tricompartimentala apare atunci cand toate cele trei compartimente ale genunchiului sunt afectate de simptomele artritei. Aceasta afectiune cauzeaza schimbari degenerative la nivelul articulatiei si poate fi mai severa in comparatie cu alte forme de osteoartrita.

Acest lucru apare ca urmare a faptului ca intreaga suprafata a genunchiului este afectata, iar pierderea cartilajului sau a lichidului sinovial poate fi raspandita.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport Forte Naturalis; supliment alimentar cu sulfat de glucozamină, MSM, sulfat de condroitină, extract de ginkgo biloba şi Boswellia serrate.

Osteoartrita tricompartimentala. Simptome

In timp, osteoartrita compartimentala poate determina aparitia urmatoarelor simptome:

  • Inflamatia si durerea localizate
  • Umflarea genunchiului si acumularea de lichid la acest nivel
  • Ruperea cartilajului
  • Rigiditatea articulatiei si dificultati la mobilizarea acesteia, in special dupa perioade lungi de inactivitate
  • Slabiciunea articulatiei

Simptomele se pot agrava daca stati jos sau in pat pentru o perioada mai lunga de timp sau daca efectuati exercitii fizice cu impact mare asupra articulatiei. Acestea pot cauza mai multa durere si umflarea articulatiei.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis ArtroSuport colagen. Suplimentul sprijină sănătatea şi flexibilitatea articulaţiilor şi tendoanelor. Contribuie la formarea normală a colagenului.

Care sunt cauzele si factorii de risc ai osteoartritei tricompartimentale?

Oricine poate suferi de osteoartrita tricompartimentala, insa exista anumiti factori de risc care pot creste riscul. Printre acestia, se numara:

  • Varsta. Simptomele osteoartritei tricompartimentale se dezvolta de-a lungul timpului. Deci, persoanele mai in varsta au un risc mai mare. Este indicat sa ramaneti activ si sa efectuati exercitii fizice care nu au impact major asupra articulatiei genunchiului, pentru a evita degenerarea normala legata de varsta.
  • ObezitateaGreutatea in exces pune presiune pe articulatii, in special pe cele ale soldurilor si genunchilor. Scaderea greutatii corporale ajuta la reducerea impactului si la ameliorarea simptomelor.
  • Predispozitia genetica. Daca aveti un membru al familiei care sufera de osteoartrita, aveti risc crescut sa o dobanditi.
  • Sexul. Sexul feminin este mai predispus la osteoartrita, cel mai probabil din cauze hormonale.
  • Activitatile intense. Activitatea fizica cu impact mare asupra genunchilor (caratul greutatilor, joggingul) poate fi un factor de risc destul de mare.
  • Traumatismele. Cele la nivelul genunchilor pot fi un factor de risc pentru aparitia osteoartritei mai tarziu in viata.
  • Afectiunile congenitale. Unele persoane se pot naste cu anomalii ale oaselor, cartilajelor sau ligamentelor, ce pot duce la aparitia osteoartritei la o varsta mai inaintata.

Obiceiuri gresite care agraveaza osteoartrita

osteoartrita tricompartimentala

Osteoartrita tricompartimentala. Cum se trateaza

Nu exista un tratament care sa vindece osteoartrita tricompartimentala, insa exista mai multe metode de ameliorare a simptomelor. Acestea includ:

  • Compresele reci-calde. Alternarea compreselor reci cu cele calde zilnic poate reduce umflarea genunchiului.
  • Antialgicele. Medicamentele uzuale pentru durere pot reduce inflamatia si durerea articulatiei.
  • Injectiile cu corticosteroizi. Medicul poate injecta direct in articulatie corticosteroizi pentru a reduce simptomele, daca medicamentele uzuale nu au dat rezultate.
  • Schimbarile stilului de viata. Este indicat sa reduceti activitatile fizice cu impact major asupra genunchilor si sa optati pentru sporturi mai usoare, precum ciclismul sau inotul.
  • Interventia chirurgicala. In cazurile foarte avansate si daca nu exista un rezultat favorabil la terapiile conventionale, poate fi indicata interventia chirurgicala.

Controlarea simptomelor poate ajuta in cele mai multe dintre cazuri, iar mentinerea unui stil de viata sanatos poate incetini progresia bolii.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.