Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Durerea de genunchi: cum o puteti evita

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
28 martie 2022
Share
Durerea de genunchi: cum o puteti evita

Durerea de genunchi apare destul de frecvent si poate fi consecinta mai multor afectiuni, precum obezitatea, osteoartrita sau gonartroza. Daca aveti multe kilograme in plus, este recomandat sa scapati imediat de acestea, deoarece obezitatea este principala cauza de durere aparuta la nivelul genunchilor.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Gelul emulsionat ArtroSuport, recomandat pentru reducerea rigidităţii musculare şi a durerilor reumatice acute.

Chiar si dupa o scadere mica in greutate (5-10 kg), durerea de la genunchi poate disparea. Iata cum puteti evita durerea de la nivelul genunchilor:

Evitati urcatul si coboratul scarilor

Acest tip de exercitii sunt excelente pentru persoanele aflate la o greutate corporala ideala sau putin peste limita. Insa, daca kilogramele in plus sunt prea multe, atunci presiunea exercitata asupra genunchilor este prea mare, iar durerea este accentuata.

In acest caz, este recomandat sa eliminati kilogramele in plus si, ca alternativa, a mergeti mai mult pe jos sau, daca trebuie sa urcati, folositi liftul.

Evitati mersul pe iarba

Daca aveti osteoartrita sau ati suferit un traumatism la nivelul genunchiului, este indicat sa mergeti pe o suprafata mai dura (asfalt) in loc de iarba sau alei pietruite. Acestea din urma pot exercita mai multa presiune asupra genunchilor si, in plus, exista riscul de cadea si suferi un traumatism la acest nivel.

Apa la genunchi: ce este si de ce apare

Nu exagerati cu genuflexiunile si fandarile

Daca aveti durere la nivelul genunchilor, nu este indicat sa indoiti piciorul la un unghi mai mare de 90 de grade. Asigurati-va ca genunchii sunt la acelasi nivel cu picioarele, atunci cand faceti exercitii fizice.

Tineti genunchii apropiati atunci cand stati pe scaun

Muschii adductori ai soldului (cei care aduc coapsele una langa alta) sunt foarte importanti pentru absorbtia stresului atunci cand mergeti, pentru a nu pune presiune in exces asupra genunchilor. Pentru a intari aceasta musculatura, incepeti prin a tine genunchii apropiati ori de cate ori va asezati.

Durerea de genunchi: cum o puteti evita

Asigurati-va ca reglati saua bicicletei

Este important sa va asigurati ca stati la un nivel mai inalt pe bicicleta, fie ca este vorba de una clasica sau de cea medicinala. Acest lucru conteaza, deoarece se exercita miscari corecte ale articulatiei genunchilor atunci cand pedalele bicicletei sunt la cel mai jos nivel. In acest mod, articulatia genunchiului se intinde, iar presiunea exercitata asupra acestuia este mai mica.

Aveti peste 30 de ani? Iata de ce luati in greutate

Mentineti o greutate corporala normala

O greutate corporala mare creste riscul de dezvoltare a osteoartritei. Din acest motiv, este indicat sa mentineti o greutate cat mai aproape de normal pentru a scadea presiunea exercitata asupra articulatiilor genunchilor. Pentru a realiza acest lucru, este recomandat sa adoptati o dieta sanatoasa, cu cat mai putine calorii, bogata in fructe si legume proaspete, cereale integrale si proteine, asociata cu exercitii fizice de intensitate moderata, insa efectuate in mod constant.

Evitati incaltamintea incomoda sau pe cea cu toc

Incaltamintea aleasa corect este importanta pentru sanatatea genunchilor, deoarece se mentin alinierea perfecta a piciorului si echilibrul. Incaltaminte cu toc sau cea incomoda poate accentua durerea de la nivelul genunchilor prin presiunea in plus exercitata la acest nivel.

Optati pentru exercitii fizice care nu forteaza articulatiile

La sala de fitness, optati pentru bicicleta medicinala sau cea eliptica si evitati aparatele care solicita prea mult genunchii. In plus, puteti opta pentru alte sporturi indicate in durerea de genunchi, precum inotul sau plimbarile in aer liber.

Nota pentru articolul «Durerea de genunchi: cum o puteti evita»:4.00/ 5 (7 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.