Revista care te menține sănătos

Articulații și oase

Stresul poate contribui la aparitia durerilor de spate

21 mai 2024
Share

Se spune in popor ca toate grijile, frustrarile si problemele nerezolvate se aduna in zona lombara si, asa, iau nastere durerile de spate. Si medicii, cei mai avizati sa trateze aceste afectiuni, au propria teorie despre legatura dintre stres si astfel de dureri, teorie bazata pe diverse studii si cercetari.

Pentru a intelege mai usor relatia dintre starea fizica si cea psihica trebuie, mai intai, sa cunoastem urmatorul lucru: cu cat muschii sunt mai solicitati, cu atat este mai bine. Oasele si muschii iubesc efortul, in timp ce discul vrea sa „stea” linistit. Acesta este format din circa 80% apa. Ziua se „taseaza”, iar noaptea se hidrateaza, absoarbe apa. Deci ziua este benefica musculaturii si oaselor, iar noaptea discurilor. Cand exista o incalcare a acestei reguli, cand nu cream conditii discului pentru a se hidrata, daca muncim mai mult decat ar trebui si nu ne relaxam suficient, toate aceste lucruri duc, in timp, la dureri de spate si chiar la afectiuni grave.

Stresul intra in categoria factorilor de risc

De altfel, stresul este trecut pe lista factorilor de risc in cazul problemelor spatelui, alaturi de: factorul genetic, efortul fizic, statul mult in picioare, lipsa de miscare sau sportul de performanta, socurile, frigul sau aerul conditionat. Janet Travell, de exemplu, este unul dintre cercetatorii care a ajuns la concluzia ca stresul intra in categoria: factori de risc ai afectiunilor coloanei vertebrale.

Somnul linistit este foarte important

Atata timp cat suntem stresati, nu ne relaxam niciodata suficient, nici macar in timpul noptii. Astfel, musculatura este contractata, iar discul este presat. In mod involuntar, luam problemele cu noi la culcare si fie apar cosmaruri sau lipsa somnului, fie un somn neodihnitor. In acest fel,exista intotdeauna un dezechilibru intre hidratare si deshidratare, practic se creeaza un cerc vicios.

Durerea persistenta de spate accentueaza starea de nervozitate

Odata instalate, si durerile de spate mentin starea de stres. Cum este posibil? Ei bine, durerea poate fi acuta ori surda, care se accentueaza doar uneori, dar care persista perioade lungi de timp. In acest din urma caz, persoana devine stresata pe fondul durerii. De exemplu, nu danseaza de frica sa nu faca o „criza de spate”, nu merge la munte ca nu cumva sa prinda vreme friguroasa (care accentueaza disconfortul), iar toate astea duc la o stare de nervozitate.

Cele mai dureroase zone: cervicala si lombara

Majoritatea pacientilor acuza dureri de spate in zona cervicala si lombara. Stresul singur nu este o amenintare grava, insa vine „la pachet” cu stilul de viata alert si nesanatos, sedentarismul si multe altele. Vrand-nevrand, acest cocktail se transforma, in timp, in afectiune a coloanei. In schimb, evitarea stresului si odihna corespunzatoare inseamna un pas spre prevenire, tratament si spre o viata mai buna.

Stiati ca gimnastica de dimineata deshidrateaza discul cu pana la 30% inca de la primele ore ale zilei? De aceea, specialistii recomanda doar cateva miscari de inviorare, iar restul exercitiilor trebuie realizate seara!

Text: Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Vasile Druta

Medic primar ortoped

BioOrtoclinic

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.