Revista care te menține sănătos

Stres

Relaxare activă. Cât de utilă ne este?

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
19 aprilie 2024
Share
Relaxare activă. Cât de utilă ne este?

Relaxarea activă este o abordare care îmbină tehnicile de relaxare cu activități care implică mintea și corpul. Practica se referă la găsirea unui echilibru între relaxare și angajament fizic sau mental.

Aceste activități vă abat mintea de la factorii de stres și induc un sentiment de realizare și bunăstare. Odihna nu este absența activității, ci prezența liniștii interioare.

Relaxarea activă vine în multe forme diferite. Ceea ce contează este să descoperiţi ce activități vă mențin angajat mental și fizic, fără a contribui la un stres suplimentar, ci oferind în schimb ușurare.

Scopul tehnicilor de relaxare activă este de a scădea activitatea sistemului nervos simpatic, care este responsabil pentru creșterea excitării, stimularea sistemelor corpului și stresul. Tehnicile de relaxare activă se concentrează pe inducerea unui răspuns de relaxare, care poate ajuta la reducerea stresului și anxietății, a durerii, îmbunătățirea stării de spirit, scăderea tensiunii arteriale, controlarea ritmului cardiac și a respirației, diminuarea tensiunii musculare.

Tehnici de relaxare activă

  • Meditația este o componentă de bază a relaxării active. Implică a fi pe deplin prezent în acel moment, ceea ce poate ajuta la reducerea stresului și a anxietății, la îmbunătățirea somnului și la îmbunătățirea stării generale.
  • Respirația profundă este o tehnică veche de relaxare, dovedită științific, că scade tensiunea arterială, încetinește ritmul cardiac și reduce nivelul de stres. Concentrarea asupra respirației vă poate ajuta la calmarea sistemul nervos, fiind o metodă ușoară de a elimina stresul oriunde și oricând.
  • Yoga – excelenta metoda de relaxare, este benefică atât pentru minte, cât şi pentru corp. Yoga permite să lucrați în propriul ritm și poate fi făcută pe un covoraș de yoga sau chiar stând pe scaun.
  • Relaxarea musculară progresivă este o tehnică care implică încordarea și relaxarea grupelor musculare. Această abordare folosește toate grupele de mușchi majore de la degetele de la picioare până la cap pentru a induce relaxarea generală a corpului, concentrându-se pe tensiune și ameliorarea stresului atunci când tensiunea musculară este eliberată. Această tehnică este adesea folosită cu alte terapii comportamentale și va permite organismului dumneavoastră să răspundă mai bine la anxietate.
  • Arta şi creativitate. Implicarea în activități creative, cum ar fi pictura, meșteșugurile sau muzica poate fi atât relaxantă, cât și stimulativă mental, aceste activități încurajând exprimarea de sine și oferind un sentiment de realizare.

relaxare activă, relaxare, activ,stres,
  • Citiți o carte – este relaxant. Aveți ocazia să evadați din realitate pentru puțin timp, oferind alinare și beneficii pentru sănătatea mintală atât de necesară. Nu trebuie să fie neapărat o operă clasică sau o carte de ficțiune, citiți orice vă captează atenția și vă transportă în altă parte. Poate face minuni asupra bunăstării voastre emoționale.
  • Socializarea –cu colegii, prietenii favorizează un sentiment de comunitate și reduce sentimentele de izolare. Acest lucru poate fi la fel de simplu ca împărțirea unei mese împreună sau aderarea la diferite activități de grup.
  • Scrieți într-un jurnal – Jurnalul servește ca un spațiu sigur pentru a vă explora emoțiile și gândurile, acționând ca o activitate terapeutică care vă va ajută să vă relaxați. Uneori nu vrem să ne descărcăm toate gândurile și sentimentele asupra prietenilor, partenerilor sau familiei noastre. Înregistrarea în jurnal este o modalitate excelentă de a procesa sentimentele în timpul propriu și a reflecta în liniște la ele.
  • Masajul – detensionează musculatura ceea ce induce starea de relaxare și ameliorează stresul.
  • Plimbări în natură – O plimbare lungă, fără a avea telefonul la îndemână sau în mașină este o modalitate excelentă de a practica relaxarea activă. Observarea copacilor și a naturii din jur, fără distragerea atenției poate relaxa mintea, iar corpul este angajat în activitatea fizică a plimbării.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Sun System, gama completă pentru protejarea tenului şi a pielii corpului de acţiunea nocivă a razelor solare, atât UVA, cât şi UVB.

Concluzii

Relaxarea activă combină ameliorarea stresului pe care o simțim în perioadele de relaxare cu sentimentul de realizare pe care îl simțim după finalizarea unei forme de activitate semnificativă. Nu numai că oferă un sentiment de valoare de sine și o senzație de calmare, dar oferă și beneficii suplimentare care pot ajuta la îmbunătățirea stării de bine, a productivității și vă permit să vă conectați cu noi hobby-uri – permițându-vă totodată să vă deconectați de stresul cotidian și să vă relaxați.

Tehnicile de relaxare activă sunt practici minte-corp care se concentrează pe direcționarea gândurilor pentru a iniția răspunsul de relaxare având ca rezultat creșterea bunăstării generale. Cheia este să selectați ceea ce funcționează pentru dumneavoastră și să le introduceți în rutina zilnică.

Foto: shutterstock.com

#tags   \   , ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.