Revista care te menține sănătos

Diabet

Prediabetul, mit sau realitate?

Dr. Alin Popescu, medic primar medicină sportivă; [email protected]
31 ianuarie 2024
Share
Prediabetul, mit sau realitate?

Prediabetul este definit drept o afecţiune medicală în care nivelurile de zahăr din sânge ale unei persoane rămân mai ridicate decât în mod normal. Practic, insulina care este un hormon produs de pancreas acţionează ca o cheie pentru a lăsa zahărul din sânge să intre în celule pentru a fi folosit ca energie. Dacă aveţi prediabet, celulele din corpul dumneavoastră nu răspund normal la insulină. Pancreasul produce mai multă insulină pentru a încerca să facă celulele să răspundă. În cele din urmă, pancreasul nu poate ţine pasul și zahărul din sânge crește, creând terenul pentru prediabet și diabet de tip 2.

Din păcate această afecţiune este cât se poate de comună, reală, dar din fericire, reversibilă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport; care contribuie la menţinerea glicemiei sub control.

Prediabet, simptome

Puteţi avea prediabet ani de zile fără simptome și foarte probabil nu veţi afla că aveţi prediabet până când nu vor apărea probleme grave de sănătate. Prediabetul nu are de obicei semne sau simptome.

Un posibil semn al prediabetului este pielea întunecată pe anumite părţi ale corpului. Zonele afectate pot include gâtul, axilele și zona inghinală.

Alte condiţii asociate cu un risc crescut de prediabet includ: tensiune arterială crescută, niveluri scăzute de colesterol HDL, colesterolul „bun”, niveluri ridicate de trigliceride.

Sindromul metabolic – anumite afecţiuni care apar odată cu obezitatea, sunt asociate cu rezistenţa la insulină și pot crește riscul de diabet, și boli de inimă și accident vascular cerebral (AVC). O combinaţie de trei sau mai multe dintre aceste afecţiuni este adesea numită sindrom metabolic:

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Coenzima Q10 + Omega 3. Are o formulă ce combină două principii active cu dublu rol: antiaterogen şi antioxidant, pentru a preveni procesele metabolice de degradare asupra ţesuturilor şi vaselor sangvine.

prediabet, diabet, obezitate, hipertensiune, trigliceride,

Factori de risc pentru prediabet

Discutaţi cu medicul dumneavoastră despre măsurarea glicemiei dacă aveţi oricare dintre factorii de risc pentru prediabet, inclusiv:

  • obezitate;
  • vârsta (aveţi 45 de ani sau mai mult);
  • aveţi un părinte, un frate sau o soră cu diabet zaharat de tip 2;
  • sedentarism;
  • aţi avut diabet gestaţional (diabet în timpul sarcinii) sau aţi născut un copil care cântărea mai mult de 4 kilograme;
  • rasa și etnia sunt, de asemenea, un factor.

Prediabetul poate provoca daune grave sănătăţii, în special inimii şi crește riscul apariţiei accidentului vascular. Poate duce la diabet de tip 2, care are un impact și mai grav asupra sănătăţii dumneavoastră deoarece afectează fiecare organ major din organism. Persoanele cu diabet zaharat dezvoltă adesea complicaţii majore, inclusiv insuficienţă renală, orbire și leziuni ale nervilor. Leziunile nervoase pot duce la amputarea unui deget, picior etc. Diabetul zaharat poate, de asemenea, dubla riscul de depresie. Acest risc crește pe măsură ce se dezvoltă mai multe probleme de sănătate legate de diabet. Toate pot reduce drastic calitatea vieţii.

prediabet, diabet, obezitate, hipertensiune, trigliceride,

Inversarea prediabetului

Cu toate acestea, prediabetul nu trebuie să devină diabet de tip 2. Puteţi lua măsuri pentru a preveni prediabetul. Puteţi chiar să inversaţi prediabetul și să vă reduceţi riscul pentru alte afecţiuni. Puteţi inversa prediabetul, dar nu puteţi inversa diabetul de tip 2.

De ce inversarea prediabetului?

Există o listă lungă de motive pentru a începe să luaţi măsuri imediat ce aflaţi că aveţi prediabet. Toate motivele duc la aceeași concluzie: întârzierea măsurilor de combatere a prediabetului poate avea efecte pe tot parcursul vieţii. A lua măsuri imediat este cea mai bună șansă de a inversa această afecţiune și a nu lăsa ca aceasta să se transforme într-o boală cronică, cum ar fi diabetul de tip 2, care poate fi doar gestionată și niciodată vindecată complet.

Puteţi preveni sau întârzia transformarea prediabetului în diabet de tip 2 prin schimbări simple (și cu efecte dovedite) ale stilului de viaţă, cum ar fi:

  • scăderea în greutate (minim intre 5-7% din greutatea corporală);
  • activitatea fizică regulată (minim 150 de minute pe săptămână de mers rapid, ceea ce înseamnă doar 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână);
  • mâncaţi sănătos;
  • gestionaţi stresul.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.