Revista care te menține sănătos

Endocrinologie

Diabeticii, mai predispusi la aparitia bolilor de inima?

5 octombrie 2011
Share

Numeroase studii au demonstrat legatura clara dintre diabetul zaharat si problemele cardiovasculare. O persoana care sufera de diabet are un risc de doua pana la patru ori mai mare de a dezvolta o afectiune cardiovasculara. Asociatia Americana de Diabet a afirmat ca 65% dintre cazurile fatale de accident vascular cerebral si infarct miocardic au fost inregistrate in randul persoanelor diabetice (mai exact, diabet tip II).

 

Toate aceste informatii trebuie privite ca un semnal de alarma care ajuta populatia sa inteleaga faptul ca diabetul este o afectiune complexa ce afecteaza intreg organismul si, in mod special, inima si vasele de sange.

Cresterea glicemiei afecteaza in timp intregul organism

Diabetul zaharat este o afectiune caracterizata fie printr-o secretie inadecvata de insulina, fie printr-o utilizare defectuoasa a acesteia. Ambele situatii au drept rezultat cresterea nivelului de zahar din sange (glicemia) care, pe termen lung, afecteaza vasele mari, mici si teritoriile deservite de acestea (inima, rinichi, ochi etc.). Persoanele care sufera de diabet tip II sunt predispuse la ateroscleroza, obezitate si hipertensiune arteriala, toate acestea avand repercusiuni grave asupra organismului.

Ateroscleroza, principalul inamic al inimii

Daca nivelul de colesterol din sange va creste, cu timpul se vor forma placi de grasime la nivelul peretilor vaselor. Acest lucru duce la ingustarea acestora si la ingreunarea fluxului sangvin. Cu totii am auzit de colesterolul „bun” si de cel „rau”, insa nu toata lumea stie cum sa le deosebeasca si ca, in cazul unui pacient cu diabet zaharat, pe langa monitorizarea colesterolului total, este nevoie si de acesti doi parametri.

Colesterolul „bun” vs. colesterolul „rau”

Un nivel crescut de LDL-colesterol (colesterol „rau”) creste incidenta aparitiei aterosclerozei si a bolilor cardiace. In schimb, HDL-colesterolul (colesterol „bun”) actioneaza ca un factor protector pentru aparatul cardiovascular. Din cauza perturbarilor metabolice induse de aceasta afectiune, persoanele diabetice sunt predispuse la o crestere a LDL-colesterolului si la o scadere a HDL-colesterolului. Acest lucru duce, in timp, la dezvoltarea diverselor afectiuni cardiovasculare.

Nivelul de colesterol recomandat:

  • LDL-colesterolul: ‹100 mg/dl;
  • HDL-colesterolul: ›50 mg/dl;
  • Trigliceridele: ‹150 mg/dl;
  • Colesterolul total: ‹200 mg/dl.

Diabetul zaharat si hipertensiunea se asociaza frecvent

Majoritatea celor diagnosticati cu diabet tip II sunt supraponderali, au valori mari ale colesterolului sangvin si tensiunea arteriala ridicata. O persoana diabetica ce are hipertensiune arteriala prezinta risc dublu de a face accident vascular cerebral sau infarct miocardic comparativ cu o persoana care are tensiune arteriala, dar valori glicemice normale.

Recomandarea actuala prevede ca, in cazul persoanelor cu diabet, tensiunea arteriala sa fie mentinuta sub 130/80 mmHg.

Masuri de prevenire a bolilor cardiovasculare

  • Controlul nivelului de zahar din sange (glicemia). Acest lucru se poate realiza fie cu ajutorul unei diete echilibrate intocmite de un medic diabetolog, fie cu ajutorul medicamentelor sau al injectiilor cu insulina. Mentinerea glicemiei la valorile normale protejeaza vasele, deci scade riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
  • Controlul indexului de masa corporala si al valorilor colesterolului sangvin este extrem de important in cazul diabeticilor. Dieta echilibrata ce presupune evitarea grasimilor de origine animala, a dulciurilor si a produselor lactate grase, corelata cu 30 de minute de exercitii fizice zilnic ajuta la atingerea unei greutati corporale optime si la mentinerea colesterolului in limitele normale.
  • Verificarea periodica a tensiunii arteriale. In cazul in care aceasta depaseste valoarea recomandata, adresati-va medicului curant pentru intocmirea unui regim igieno-dietetic si pentru inceperea unui tratament antihipertensiv. Diminuati considerabil cantitatea de sare folosita la masa.
  • Nu in ultimul rand, nu uitati de vizita medicala periodica!

Ioana Maria Lambrescu,

Medic rezident endocrinologie

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.